Na odmoru ne samo labinski učenici, već (prinudno) i njihovi roditelji

Na odmoru ne samo labinski učenici, već (prinudno) i njihovi roditelji

30.12.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Uoči božićno-novogodišnjih blagdana na Labinšćini osim učenika tradicionalno na odmor odlaze i zaposlenici nekih tvrtki, među kojima ima najviše građevinara, ali je njihov broj ove godine neuobičajeno veći nego prijašnjih godina. Zajedno sa školarcima na odmor je krenula i uprava Rapca d.d., budući da su im i svi hoteli ostali zatvoreni, ali po prvi put i nekoliko stotina zaposlenih u Tvornici poljoprivrednih strojeva i automobilskih dijelova Cimosa na Dubrovi kraj Labina, koji će na odmoru ostati do 12. siječnja.

Još donedavno su radili u tri smjene svih sedam dana u tjednu, ali nakon što je automobilska industrija došla u krizu, prešlo se na rad u dvije smjene, sa slobodnim vikendima i prekidanjem ugovora o radu oko 70 zaposlenika. Prinudni odmor je pokušaj ublažavanja sadašnjeg stanja i očekivanja da se prilike još neće pogoršati, u kojem bi slučaju bilo još otpuštanja, što drži u velikoj neizvjesnosti dio radnika zaposlenih na određeno vrijeme.

Kroz slične probleme prolaze i poslovni partneri proizvođača stolica iz talijanskog grada Manzana nedaleko od Udina, s kojim je Labin bratimljen već više od dva desetljeća. Nekadašnjeg svjetskog proizvođača drvenih stolica kriza potresa već duže vrijeme, a trenutačno je u tom kraju zatvorena svaka druga tvornica za preradu drva.

Da sve nije idealno ni u Holcimu, odnosno cementari u Koromačnu, vidljivo je iz namjere uprave da se zamrznu plaće zbog smanjene potražnje na tržištu, što bi mogao biti znak i za nadolazeće probleme građevinske operative na Labinšćini, koja je uz trgovinu dosad bila jedna od najpropulzivnijih djelatnosti u ovom dijelu Istre. Ostvare li se te slutnje nevolje neće moći izbjeći ni proračuni lokalnih zajednica koji su ionako prenapuhani uoči lokalnih izbora. (MM)

odmor učenici tps cimos kriza