Na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2008, nagrađen i Olea B.B. d.o.o. iz Rapca

Na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2008, nagrađen i Olea B.B. d.o.o. iz Rapca

6.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dodjelom nagrada i priznanja u Primoštenu je završena međunarodna manifestacija maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2008. Od 240 pristiglih uzoraka ove godine titule apsolutnih šampiona u kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog pokupili su Istrani.

U kategoriji individualnih maslinara naslov Šampiona ponjeli su Adriana i Slobodan Car OPG Gorlato iz Pule, Vice-šampion je Slovenac, maslinar iz Kopra, Vanja Dujc, a šampionski naslov dobila je i uljara Agro Millo Beredine-Buje koja je preradila najbolje maslinovo ulje.

 

Šampion kvalitete za pakovinu ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Olea B.B. d.o.o. Rabac za sortu frontilio.

U ovoj kategoriji Olea B.B. u vlasništvu obitelji Berić, koja se specijalizirala za sortna ulja, dobila je još dvije zlane medalje za sorte pendolino i buža, a zlato su još dobili Kalavojna d.o.o. iz Pule i Agrolaguna d.d. iz Poreča.

 

Najbolji dizajn pakovina ekstra djevičanksih maslinovih ulja ocijenjivao je akademski slikar Mile Skračić, a zlatna medalja pripala je OPG Vinka Gulina iz Vodica.

Na ovogodišnjem Noćnjaku veliku pozornost izazvali su dalmatinski sirevi. Šampion kvalitete je Lećčvački ovčje-kravlji sir mljekare Mils dd iz Splita, a zlatne medalje dobili su: kozji sir Mirka Romića iz Vojnića Sinjskog, kozji sir Slavka Petkovića iz Pakova sela, a isti proizvođač nagrađen je je zlatom za kozji sir u maslinovom ulju i za kravlji sir iz mišine. Za kravljih sireva podijeljeno je još šest zlatnih medalja.

Nagradu za životno dijelo i za posebne zasluge u razvoju maslinarstva dobio je prof.dr. Ivo Milković, međunarodno priznanje Cavaliera olio di oliva pripalo je Antunu Baliću s Hvara, a povelju Pavle Bakarić za primjenu znanosti u maslinarstvu dobio je Jozo Vajić iz Trogira. Certifikat Isso 22000 dobila je uljara Laća iz Skradina.

Posebno priznanje dobila je Udruga vinogradara, vinara i maslinara iz Primoštena za revitalizaciju čuvenog vinogorja Bucavac koji će uskoro biti upisan u UNESCO-ovu baštinu, te PZ Primošten Burni za razvoj gospodarstva u kršu. Dodijeljena su još priznanja uzornim maslinarima, diplome za djevičansko maslinovi ulje, a priznanje je dobio i Centar maslinovog ulja u Vodicama i uljara Brodarica.

Zlatno pero za afirmaciju maslinarstva dobio je Ivica Luetić i Radovan Nikolić portal 7.maslina net. Predstavljene su i dvije nove knjige: «Maslina» dr Ksenije Miranović i «Maslina od A do Ž» Slavka Perice, piše Slobodna Dalmacija.

 

Noćnjak 2008 maslinarstvo ekstra djevičansko maslinovo ulje Olea BB Rabac nagrada sortna ulja uljari manifestacija