Na Labinštini u prvi razred osnovne škole kreće 8 prvašića više nego lani

Na Labinštini u prvi razred osnovne škole kreće 8 prvašića više nego lani

1.9.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ujesen u prvi razred u Istarskoj županiji kreće 1.872 prvašića, deset manje nego lani. No, to nije konačan broj učenika upisanih u planiranom roku koji je zaključen 26. lipnja, s obzirom da upisi u obaveznu osnovnu školu traju sve do početka nastave 9. rujna, dokad bi se te brojke trebale izjednačiti, veli Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Službe za društvene djelatnosti u Uredu državne uprave IŽ-a.

- Očekuje se dodatan upis određenog broja djece za koju nije dovršen postupak upisa, kojima nedostaje određena medicinska dokumentacija, a tu su i oni koji nisu bili prisutni u vrijeme redovitih upisa. Ta brojka nije bitna, možda će na kraju biti upisano više djece nego lani, objašnjava Ivić Kačan. Osim toga, djeca se mogu upisati i nakon početka nastave ukoliko dolaze iz neke druge škole. Upisi, naime, traju i nakon početka nastave. 

Svugdje ista situacija

Od ukupnog broja, u pulskih deset redovnih te Školu za odgoj i obrazovanje upisan je 551 učenik. Na cijeloj Puljštini školu će početi pohađati 762 učenika, 39 manje nego lani. Ta brojka, prema riječima Ivić Kačan, nije alarmantna.

Ivić Kačan kaže da je situacija slična svugdje u Istri. Negdje je upisano nešto više, a drugdje manje učenika. Tako je na Bujštini upisano 247 učenika, 32 više nego lani. Na Labinštini kreće u školu njih 183, osam više nego lani. U Pazin u školske klupe sjedaju 153 prvašića, četiri više nego lani, dok ih je u Buzetu nešto manje, 55, u odnosu na lanjskog 61 đaka. U Rovinju je upisano 194, a u Poreču 278 učenika, nekoliko manje nego lani.

- Najveće doseljavanje zabilježeno je u Novigradu, u OŠ Rivarela, gdje je upisano 53 učenika, dok ih je lani bilo 29. S druge strane, u OŠ Medulin je, recimo, u prvi razred upisano 17 učenika, 23 manje nego lani, kad ih je bilo 40, veli Ivić Kačan.

Međutim, ne doseljavaju se obitelji svugdje. Zbog premalog broja djece ove se jeseni zatvara Područna škola Kašćerga, a dvoje upisane djece preusmjereno je u Područnu školu Trviž.

S druge strane, raste broj upisane djece u novoj OŠ Finida u Poreču. Ondje ih je lani bilo upisano 68, a ove godine 87, uključujući i PŠ Novu Vas. Raste i broj đaka u matičnoj Osnovnoj školi Poreč gdje je upisano 67 djece, za razliku od lanjskih 55. osim toga, u školi Finida dva su odjeljenja više u odnosu na lani, i to po jedan prvi i treći razred. Naime, izgradnjom Finide dio učenika OŠ Pazin premješteno je u novu školu. Stara škola imala je više od tisuću đaka koji su pohađali nastavu u dvije smjene, a s izgradnjom nove škole omogućena im je nastava u jutarnjim satima.

Osnovna škola Finida svečano je, u prisutnosti brojnih dužnosnika, otvorena koncem lanjskog kolovoza. Bio je to povijesni dan za Poreč koji se čekao dugi niz godina, budući da je svim učenicima omogućena nastava u jednoj smjeni. Školama je olakšana organizacija nastave i slobodnih aktivnosti, dok sportsku dvoranu u popodnevnim satima mogu koristiti i svi porečki sportski klubovi i brojni rekreativci. Bila je to investicija teška 67,5 milijuna kuna koju je Grad Poreč realizirao uoči početka lanjske školske godine. 

Konkretni koraci

Ideja o osnovnoj školi Finida rodila se 1978. godine - istog dana kad je otvorena Osnovna škola Poreč. U gradu se otad konstantno povećava broj stanovnika, posebno u ratno doba, a prvi konkretni koraci učinjeni su u posljednjih desetak godina. Školsko zdanje prostire na četiri hektara: uz samu zgradu, tu je i sportska dvorana, kao i povezani tereni, parkirališta i nova pristupna cesta.


Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


marija ivić kačan obrazovanje prvašići statistika