Na labinskoj tržnici tvrde da cijene nisu dizali godinama

Na labinskoj tržnici tvrde da cijene nisu dizali godinama

12.4.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

U điru po istarskim merkatima provjerili smo jesu li i piljarice, uslijed sve draže nafte, ali i dugotrajne suše, bile prinuđene lančano dignuti cijene zdravih namirnica - zelenjave i voća, ili ih barem ti mali poljoprivrednici, koji žive od svojih ruku plodova, uspijevaju zamrznuti.

Pitali smo prodavače i osjete li pad kupovne moći u vremenu kada režije gutaju, eto, polovicu plaće, odnosno koliko se građani, spajajući kraj s krajem, odriču povrća s lokalnih njiva.

- Cijene nismo ticali godinama. Mac luka vajka je pet, a kilo blitve osam do deset, u sezoni i šest kuna, plastično objašnjavaju prodavači na tržnici u Labinu.

Kao razloge odolijevanju poskupljenjima navodi konkurenciju zadnjih godina u gradu namnoženih velikih trgovačkih centara kojima velike količine robe jamče i obilate rabate.

A i posljedice suše, kažu, tek će im stići na naplatu. Nadaju se barem pomoći prirode, kiši, jer su im rezerve u kanalima i bazenima za navodnjavanje, žale se, pri kraju.

 Slična smo pitanja postavljali i na drugim istarskim tržnicama.

- Ma ča vraga da krešimo, kad ni ovako ne moremo prodati to malo ča nudimo, rečenica je kojom su gotovo svi prodavači na rovinjskoj tržnici odgovarali na pitanje hoće li dizati cijene povrća zbog povećanih troškova.

Ipak, u razgovoru kažu da je sve teže i teže, niti ne znaju koliko im se trošak povećao.

Ni u Pazinu nije drukčije, a pazinska tržnica već duže vrijeme bilježi manji broj prodavača, ali i kupaca. Kroz tjedan je najčešće poluprazna, a veći je broj kupaca i prodavača posjećuje samo subotom. (I. RADIĆ, M. MEDIĆ, M. RIMANIĆ)

 

cijene markat tržnica voce povrce