Na kiosk po spežu?!

Na kiosk po spežu?!

11.1.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Još malo pa ćete početi prodavati i meso – dobacio sam ovih dana prodavačici u “Tisku”, iznenađen svime što se u njihovim kioscima nudi. Uzvratila mi je da je sve moguće s obzirom na produženo radno vrijeme i sve bogatiju ponudu, u kojoj je sve manje novina i drugih tiskovina, a koje ionako sve lošije idu. Kada se jučer na televiziji pojavila reklama Tiska i Slobodne Dalmacije, na kojoj se samo u nedjelju na svim njihovim prodajnim mjestima po povoljnim, akcijskim cijenama uz novine nude još kava i voda, ne bi bilo veliko iznenađenje da se iduće nedjelje preko televizije oglasi i prodaja odrezaka po super povoljnim cijenama.

Kao što su mi sve bliže istini govorkanja da je Zakon o zabrani rada trgovinama nedjeljom krojen po mjeri Todorićevog Agrokora, jednog od suvlasnika Tiska, u čijim se kioscima dnevno okreće ogroman novac. I najmoćnijeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj, tvrtke koja od države dobiva ogromne poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. Nije li vlasnik Agrokora nedavno išao na ruku Ivi Sanaderu snižavanjem cijena nekih proizvoda u svojim trgovinama, što je premijer iskoristio za veliko hvaljenje njegovog poteza.

Ovakvih sumnji ili optužbi nezadovoljnih trgovaca ne bi bilo kada bi se točno utvrdilo što se još osim novina i cigareta može prodavati u kioscima, koji se sada, koristeći monopolsku zavjetrinu, pretvaraju u prave minimarkete.

Uostalom, pravog cirkusa oko rada trgovina nedjeljom ne bi bilo kada bi državna inspekcija strogo nadzirala (ne)plaćanje prekovremenog rada i ukupno dozvoljeni rad izrabljivanih prodavačica u trgovinama, čija mjesečna plaća rijetko prelazi 2.500 kuna.

U tom bi slučaju kao što je praksa primjerice u Italiji, trgovci sami ocijenili isplati li im se, uz dodatne troškove, u koje spadaju i prekovremeni sati, a ne kompenzacije kao kod nas, otvarati markete i nedjeljom. Nažalost, inzistirati na pravnoj zaštiti građana, odnosno potrošača i zaposlenika, u današnjoj Hrvatskoj u kojoj se politika oglušuje na povike iz Europe na hitnu reformu javne uprave i pravosuđa, gotovo je drskost, na koju se ne treba ni obzirati. (M.Milevoj)

tisak kiosci kava kiosk Zabrana rada nedjeljom zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom rad nedjeljom Todorić Agrokor ponuda otkazi