Na internetu objavljen registar branitelja zajedno s oko 6 tisuća Istrijana i Labinjana: stranica `pala` , počela istraga

Na internetu objavljen registar branitelja zajedno s oko 6 tisuća Istrijana i Labinjana: stranica `pala` , počela istraga

6.4.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com objavljen je registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji je, navodno, ukraden iz Ministarstva obrane. Na stranici je omogućeno pretraživanje po imenu i prezimenu ili postrojbi branitelja, a osoba koja ga je objavila piše kako objavom skida teret s Vlade. Kao jedan od argumenata za objavu, autor navodi da je registar ratnih veterana dostupan i u drugim zemljama te da su se praktički sve braniteljske udruge u nekom trenutku opredijelile za objavu registra.

Autori navode kako je javni interes nadređen pojedinačnom i privatnom te da registar branitelja nije tajni dokument. ''''''''Javni interes je nadređen pojedinačnom i privatnom. Ustav i zakoni koji reguliraju pitanje javnog interesa jasno definiraju situacije kada javni interes ima prednost pred zaštitom privatnosti. Smatramo kako je ovo jedna od takvih situacija'''''''', navodi se na stranici. Autori navode kako popis nije cjelovit te da će stranicu ugasiti kada vlast odluči objaviti svoj registar. Večernji list piše kako je registar navodno ukraden iz Ministarstva obrane, a objavila ga je njemačka kompjuterska tvrtka.

Autori pozivaju građane da potraže interesantna imena iz javnog i političkog života te najavljuju da ih čekaju iznenađenja.

Upozoravaju da je računalna sigurnost Ministarstva branitelja "sramotno niska" te da su ju mogli probiti i nešto vještiji srednjoškolci. Online registar branitelja ima i svoju posvetu: osim beskrajnog poštovanja iskazanog istinskim ratnicima koji nisu marili za vlastiti život braneći domovinu kada je bilo potrebno, za objavu registra zaslužno je i sjećanje na Sinišu Glavaševića, Gordana Lederera, Pavu Urbana i sve "na koje smo već zaboravili, a nismo smjeli".

HTV je objavio da registar nije potpun jer u njemu nema pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Međutim, registar je objavljen oko 19 sati, a oko 19.30 se stranica ''''''''srušila''''''''.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić kaže da je riječ o ''''''''protuzakonitom činu i onaj koji ga je objavio treba biti sankcioniran''''''''.

Policija ni na koji način nije intervenirala u vezi s objavom registra branitelja jer još uvijek nema informaciju o tome postoji li za to pravna osnova, piše Večernji.hr, pojašnjavajući kako stranica najvjerojatnije nije blokirana već je ''''''''pala'''''''' zbog velikog broja ulaza.

- Čekamo da nam se javi mjerodavna osoba iz Ministarstva branitelja koja bi odgovorila na pitanje je li Registar autentičan i ima li, i kakvu, oznaku tajnosti - izjavio je večeras, niti sat nakon objave Registra ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za Večernji list.

Ministar Ivić: objava tzv. registra protuzakonita

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najoštrije osuđuje objavu tzv. Registra hrvatskih branitelja kao protuzakonit i protuustavan čin, priopćio je večeras ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić.

"Do sada objavljeni podaci na Internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja, nego dio podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja. Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na Internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je riječ o osobnim podacima čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima", kaže se u priopćenju.

Borovec: objavljivanje registra kazneno djelo

Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podatci iz registra hrvatskih branitelja čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne, doznaje se večeras od glasnogovornika ravnateljstva policije Krunoslava Borovca.

"Na temelju informacije da su objavljeni podatci iz registra branitelja, policija je započela kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi odgovaraju li objavljeni podatci onima koji nose oznaku tajnosti", rekao je Borovec.

"Ako su doista objavljeni podatci iz registra, istragom će se morati utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ je o kaznenom djelu odavanja službene tajne", ističe Borovec.

 

registar branitelja branitelji registar objava hakeri web kazneno djelo otkrivanje službene tajne službena tajna MORH