Na Info danima Zaklade predstavljeni posljednji trendovi u civilnom sektoru

Na Info danima Zaklade predstavljeni posljednji trendovi u civilnom sektoru

17.3.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu Info dana organizacija civilnog društva, jučer su u utorak 15. ožujka u Dnevnom boravku Rojca u Puli održana tri zasebna predavanja na kojima su brojni okupljeni imali prilike čuti i naučiti o nekim od najvažnijih trendova i inovacija u civilnom sektoru. U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, na događanju u Rojcu istaknuti su predavači upoznali prisutne s temama koje snažno utječu ne samo na udruge i ostale organizacije civilnog društva, već i na cjelokupnu kvalitetu života u lokalnoj zajednici te njezino aktivno građanstvo.

 

Događanje je otvorio Vladimir Šestović iz European Civic Foruma (Pariz) prezentacijom osnovnih načela javnih politika i javnog zagovaranja, s posebnim naglaskom na primjere na nacionalnoj i europskoj razini. Nakon njegovog je predavanja uslijedila angažirana rasprava među okupljenima koji su iznijeli svoja stajališta o stanju civilnog društva u Istri, te razlozima i uzrocima (ne)aktivnosti istarskih udruga na razvoj javnih politika.

Veliki je interes pobudilo i izlaganje Mirne Karzen iz zagrebačkog Laboratorija za društvene inovacije. Karzen je u svojem predavanju objasnila što su društvene inovacije, na koji način nastaju, kako se zakonski reguliraju, te je naposljetku taj mnogima apstraktan pojam potkrijepila brojnim primjerima iz prakse. Tako je predstavila neke od najzanimljivijih društvenih inovacija iz Hrvatske i svijeta: cipele za siromašne koje „rastu" skupa sa stopalom, jakna koja se po potrebi pretvara u šator, zagrebačka tvrtka za catering u kojoj su zaposleni azilanti, a koji pripravljaju i nude jela iz svoje domovine, i dr.

U završnom dijelu događanja, Marko Gregović i Hajdana Rukavina iz društvene tvrtke Brodoto d.o.o. predstavili su svoj projekt Crowdfunding akademija" i okupljene upoznali s alternativnim načinima financiranja. Tako su Istrani iz prve ruke čuli što je crowdfunding, koje su neke od najuspješnijih crowdfunding kampanja u Hrvatskoj, te kako ga i na kojim platformama najuspješnije provesti za financiranje svojih udruga i projekata.

Sadržajima bogat drugi dan Info dana zaključen je javnom tribinom u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula, gdje se pred predavačima i organizatorima održao rezime jutarnjeg programa i povela pripadajuća rasprava.

  

Info dani Zaklade ove će godine trajati od 14. do 18. ožujka, a namijenjeni su svim organizacijama civilnog društva, javnim i privatnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave te ostalim zainteresiranima. Detaljan program moguće je pronaći na mrežnim stranicama Zaklade: http://www.civilnodrustvo-istra.hr.

 

 

PR

 

 

 

 

civilno društvo zaklada za razvoj civilnog društva društvo inovacije