Na Hitnu samo životno ugroženi - reforma počinje od rujna

Na Hitnu samo životno ugroženi - reforma počinje od rujna

27.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon skorašnje reorganizacije hitne medicinske pomoći pacijenti više neće moći otići na Hitnu i očekivati pregled. Ekipe Hitne pomoći ubuduće će uglavnom raditi na terenu spašavajući životno ugrožene pacijente. Nije planirano niti postojanje ambulante, nego samo prostora za reanimaciju hitne medicinske pomoći.

Puno više zdravstvenih problema rješavat će dežurni liječnici u sklopu Doma zdravlja, odnosno obiteljska medicina ili pedijatri u sklopu redovnog radnog vremena. Bolnički hitan prijem također će se prilagoditi novoj organizaciji i preuzeti dio onih pacijenata koje su do sada zbrinjavali u Hitnoj.

- Cilj reorganizacije hitne medicinske pomoći je smanjenje vremena od poziva do intervencije i povećanje kvalitete intervencija. To ćemo postići novom organizacijom i edukacijom kadrova za strogo ciljani posao na terenu, veli voditeljica Hitne medicinske pomoći pri Istarskim domovima zdravlja dr. Ksenija Družetić Božić.

Sustav rada u domovima zdravlja doživjet će značajne promjene pa će liječnici opće prakse biti još više na raspolaganju pacijentima koji nisu neposredno životno ugroženi. Bolnički hitan prijem bit će na raspolaganju onima koji ne mogu čekati jutro i dežurstvo u Domu zdravlja, a po koje ne dolazi Hitna jer nisu životno ugroženi.

Da bi sustav profunkcionirao na nov način, počele su pripreme. Krajem svibnja županijski Odjel za zdravstvo i Istarski domovi zdravlja odlučili su da reforma hitne medicinske pomoći može u županiji započeti već u rujnu. Tome mora prethoditi odluka Županijske skupštine o osnivanju Županijskog zavoda za hitnu medicinu koja se očekuje već na idućoj sjednici.(Piše Jasna ORLIĆ)

 

spašavanje hitna pomoć reforma liječnici opće medicine županijski zavod za hitnu medicinsku pomoć život pomoć zdravlje