Na dnevnom redu Povjerenstva za sukob interesa i prijava Adriana Kiršića protiv Kajina

Na dnevnom redu Povjerenstva za sukob interesa i prijava Adriana Kiršića protiv Kajina

22.3.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Na sjednici sazvanoj za četvrtak poslijepodne saborsko će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa između ostalog raspravljati i o „slučajevima“ istarskih političara i to saborskog zastupnika Damira Kajina, istarskog župana Ivana Jakovčića, predsjednika županijske Skupštine Dina Kozlevca i umaškog gradonačelnika Vilija Basanessea.

Povjerenstvo bi tako trebalo donijeti zaključak jesu li Jakovčić i Kozlevac bili u sukobu interesa kada su, kako stoji u prijavi tadašnjeg županijskog vijećnika Damira Radnića, za istarsko vatrogastvo nabavljena vatrogasna vozila mimo državnog programa nabavke, zbog čega je za vozila iz proračuna jedinica lokalne samouprave plaćeno 40 milijuna kuna više. Povjerenstvo je u međuvremenu, sudeći po najavi, odustalo od Valtera Drandića, tada pulskog gradonačelnika i predsjednika županijske Vatrogasne zajednice, a razlozi nisu poznati. Kako smo, naime, izviješteni u Povjerenstvu, javnosti ne mogu dati na uvid detalje predmeta o kojima će raspravljati dok se Povjerenstvo ne suglasi s dnevnim redom na samoj sjednici.

Za razliku od navedenog, protiv Kajina i Basanessea se tek podnosi prijedlog za pokretanje postupka, koji može biti prihvaćen ili odbačen.

Damir Kajin je nakon našeg upita provjerio o čemu je riječ u njegovom „slučaju“ te saznao da je prijavu podnio Adriano Kiršić, vlasnik portala Labin.info, ali također ne zna sadržaj prijave ni točne navode o sukobu interesa. – Vjerojatno me prijavio zbog one kuće u Rapcu, iako nikad tu kuću, a ni njenog vlasnika nisam vidio. On mene prijavljuje, a protiv njega je policija podnijela kaznenu prijavu, kazao nam je Kajin, ustvrdivši da uopće nije jasno kakav bi se tu mogao naći sukob interesa, ali će svejedno, u skladu s procedurom, morati pisati očitovanje. Podsjetimo, i Kajin je bio jedan od niza dužnosnika od kojih je Kiršić javno zahtijevao da ispitaju prodaju kuće u Rapcu vozaču labinske gradske uprave Borisu Čekadi, bez javnog natječaja i ispod cijene. U prosincu prošle godine, nakon istrage temeljem Kajinove prijave za prijetnju i uznemiravanje, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv Kiršića.

Umaški gradonačelnik Vili Basanesse također nije znao da je na dnevnom redu Povjerenstva, a nije se mogao sjetiti ničega što bi tome moglo biti razlog. – Tvrtku više nemam, nekakvu posebnu imovinu također nemam, imovinsku sam karticu dostavio i stvarno ne znam zašto bi Povjerenstvo pokretalo postupak protiv mene, kazao je Basanesse, ustvrdivši da je vjerojatno riječ o nečijoj prijavi, obzirom da ga ''neki jako vole''. (MBM)

 

povjerenstvo za sukob interesa sukob interesa adriano kiršić kuća u rapcu rabac damir kajin