Na dionici Bršica - Most Raša ozlijeđen biciklist

Na dionici Bršica - Most Raša ozlijeđen biciklist

20.10.2022. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U prometnim nesrećama koje su se dogodile jučer na području Raše, Višnjana i u Puli ozlijeđeno je troje biciklista.

Prva prometna nesreća se dogodila 19. listopada oko 10.15 sati na području Raše, kada je 74-godišnjak upravljao biciklom, iz smjera Bršice prema Mostu Raša. Vozač je prilikom obilaženja teretnog automobila Iveco, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 65-godišnjak, rukom zahvatio prikolicu, a potom pao na kolnik. Biciklist je u nesreći lakše ozlijeđen.

Oko 12 sati je na području Višnjana 28-godišnjak upravljao automobilom Peugeot, pulske registracijske oznake, iz smjera Višnjana u smjeru Karojbe. Dolaskom do raskrižja sa ŽC 5209, vozač je bez zaustavljanja ušao u raskrižje, pri čemu je oduzeo prednost prolaska 41-godišnjoj austrijskoj državljanki koja je upravljala biciklom iz smjera Vižinade prema Baderni. Od siline udarca biciklistica je pala na kolnik te joj je pružena pomoć u pulskoj bolnici. Težina njenih ozljeda zasad nije poznata.

Potom je oko 17.55 sati u prometnoj nesreći u Puli lakše ozlijeđen maloljetni hrvatski državljanin. Nesreća se dogodila kada je mladić upravljao biciklom kolnikom Mornaričkog trga. Dolaskom do raskrižja s Arsenalskom, Bečkom i Besenghijevom ulicom, biciklist je zbog nedržanja potrebitog razmaka prednjim dijelom bicikla udario u automobil Škoda, pulske registracijske oznake, kojim je ispred njega upravljala 28-godišnjakinja. Ozlijeđenom mladiću pružena je pomoć u pulskoj bolnici, gdje je zadržan na liječenju.

Policijska uprava istarska, u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, savjetuje građane da budu oprezni prilikom upravljanja biciklima, da prilagode brzinu kretanja te da poštuju prometne propise. Isto tako pozivamo druge sudionike u prometu da uvažavaju bicikliste i da vode računa o svojoj i njihovoj sigurnosti u prometu.

Podsjećamo vozače bicikla da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom. Od prvog sumraka do svanuća (noću), ali i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Podsjećamo da vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.


Foto: ilustracija MUP

biciklist most raša