Na 7. Smrčkijadi u Umagu najljepšu gljivu donijelo labinsko gljivarsko društvo `Martinčica`

Na 7. Smrčkijadi u Umagu najljepšu gljivu donijelo labinsko gljivarsko društvo `Martinčica`

16.4.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

UMAG - Četiristotinjak gljivara, članova 31 gljivarskog društva i udruga iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije sudjelovalo je na 7. Smrčkijadi, tradicionalnoj umaškoj manifestaciji koja se održava u sklopu trodnevnih Međunarodnih dana gljiva koju sedmu godinu za redom uspješno organizira Udruga gljivara ‘Boletus'' sa Bujštine.

Uz brojne edukativne programe, predavanja, mikroskopiranja gljiva koje su proveli mikolozi Miroslav Praskalo iz Poreča i Mario Zunga iz talijanske Muggie a kojim su pojašnjavali strukturu građa i promjena na gljivama s obzirom na njihovu rasprostranjenost u prirodi, još uvijek nedovoljnog poznavanja i čestu prisutnost u gastronomiji, središnji događaj u umaškom vikendu gljiva je Smrčkijada.

Potraga za smrčkom, vrlo cijenjenom gljivom u gastronomiji, posebno u francuskoj kuhinji, pomalo neuobičajenog, stožastog oblika i saćaste strukture, bila je vrlo naporna gljivarima koji su ‘okupirali'' šumske prostore u bližoj i daljnjoj okolini Umaga s obzirom na sušu ovog proljeća koja nije pogodovala rastu gljiva.

Najbolji nos za otkrivanje smrčka imali su gljivari, članovi Gljivarske udruge ‘Sunčanica'' iz Banjola, Đino Tanković i Aldo Šegon koji su ubrali smrčka visokog oko 18 centimetara i uz njega još oko 3 kilograma ‘ostalih'' smrčaka. O svom ‘nalazištu'', prilikom proglašenja, nisu htjeli ništa reći već su prostor locirali, ‘oko Buja''.

Najviše vrsta gljiva, 6, pronašli su gljivari Udruge gljivara ‘Sunčanica'' iz Samobora. Najljepšu gljivu, prema prosudbi ocjenjivačkog suda pronašli su članovi Gljivarskog društva ‘Martinčica'' iz Labina.

Gljivari su se ‘natjecali'' i za najljepši gljivarski štap. Ocjenjivački sud dodijelio je prvo mjesto štapovima koje ima član društva Martinčica iz Labina i Gobarskog društva iz Ljubljane. Treća nagrada za naj gljivarski štap ‘otišla'' je također u Labinsko gljivarsko društvo.

Sedmi Međunarodni gljivarski dani gljiva u Umagu, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Grada Umaga, završit će u nedjelju raznim programima za djecu na temu gljiva.

Posebno zanimljivo bit će natjecanje u pripremanju gljivarskih kotlića za koje se prijavilo 8 ekipa. Prihod prikupljen prodajom porcija kotlića namijenjen je u humanitarne svrhe a namjena prihoda odredit će se po završetku ovogodišnje umaške međunarodne gljivarske fešte. (iPress)

martincica gljive smrckijada