Mrsićev Zakon o zapošljavanju: Volontere traže Županija, gradske uprave, vrtići...

Mrsićev Zakon o zapošljavanju: Volontere traže Županija, gradske uprave, vrtići...

17.7.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Do kraja lipnja putem mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana i uz naknadu od 1.600 kuna u Istarskoj županiji zaposlile su se 74 osobe. Najviše ih se zaposlilo u javnom sektoru, a tek nekoliko u privatnim tvrtkama i udrugama, doznajemo u pulskoj područnoj službi Zavoda za zapošljavanje. Lani su se, radi usporedbe, tijekom cijele godine zaposlile 134 osobe.

Istarska županija aktivno se uključila u stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa - ovih je dana raspisala javni poziv za prijave za 27 osoba u upravnim tijelima Županije za takvo osposobljavanje u Puli, Pazinu, Poreču, Novigradu, Labinu, Rovinju i Bujama.

Traže se fakultetski obrazovane osobe s područja ekonomije, ali i tehničkih, komunikacijskih i društvenih znanosti, kao i poljoprivredne, građevinske i arhitektonske struke te, kod srednjoškolskog obrazovanja uglavnom one ekonomske te tehničke i upravne struke.

Najviše se - pet osoba, traži u Odjelu za prostorno uređenje i gradnju te četiri u Odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Tako, primjerice, Županija traži višeg informatičkog suradnika, stručnog suradnika za međunarodne projekte, za protokol.

Grad Pula traži stručnog suradnika za računovodstvo, za poslove utvrđivanja i naplate poreza, Grad Labin traži suradnika za europske integracije, za financijske poslove, stručnog suradnika za kulturu, ali i administrativnog tajnika...

Uvjet za prijavu je da se radi o osobama koje su duže od 90 dana prijavljene u evidenciji nezaposlenih i da imaju do godinu dana evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju, bez obzira na godine starosti. Županija koristi odredbe Zakona o poticanju zapošljavanja, i to mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa putem pulske službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Plaćaju se mirovinski i zdravstveni doprinosi te zaštita na radu, a Zavod osobama na stručnom osposobljavanju daje naknadu od 1.600 kuna mjesečno.

Osim Županije i istarskih gradova, stručne suradnike, doznali smo s pulskog Zavoda, traže i Predškolska ustanova Dječji vrtići Pula, Dječji vrtić Rin Tin Tin, komunalno poduzeće Herculanea, ali i Zavod za mirovinsko osiguranje. Mjeru koristi i nekoliko privatnih tvrtki - dvije su tražile inženjera građevine, a jedna frizera. (B. PETROVIĆ - S. BENIĆ)

volonteri mirando mrsić zakon o zapošljavanju zapošljavanje