Moris Zahtila i Virna Kokot nagrađeni gradski stipendisti - Visokim ocjenama s faksa na posao

Moris Zahtila i Virna Kokot nagrađeni gradski stipendisti - Visokim ocjenama s faksa na posao

6.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Moris Zahtila (25)  Virna Kokot (20) iz Labina, nedavno nagrađeni gradski stipendisti, ne boje se pesimističnih najava ekonomskih  analitičara. Ovi zagrebački studenti, zaštićeni visokim ocjenama, ali i činjenicom da se školuju za u svom kraju deficitarna zanimanja, uvjereni su da će lako do zaposlenja. Moris je apsolvent geodezije s prošlosezonskim prosjekom 4,5, a Virna je na drugoj godini farmacije s 4,2. Zahvaljujući takvom uspjehu dobili su - uz još 39 studenata - bonus u vidu jednokratne mjesečne stipendije od 750 kuna.

 

- Probat ću posao pronaći u Zagrebu, koji mi je, dok sam još mlad, izazovan. Ukoiko ne uspijem, preostaje mi Labin i Istra, gdje bih vjerojatno prije stigao do radnog mjesta. Vjerujem da ću studij okončati za pola godine, valjda će dotad oslabjeti utjecaj recesije na usporenu gradnju, veli Moris.

Virnu, pak, metropola suviše ne privlači: cilja, kaže, vratiti se u Istru. "Ovdje nijedan farmaceut nije ostao nezaposlen", primjećuje.

Lani je bila u domu i plaćala stotinjak kuna za smještaj, a ove godine, preseljenjem u stan koji dijeli s kolegicom, troškovi su porasli na 150 eura plus režije. Dobro prolazi jer se, napominju naši sugovornici, cijene, ovisno o lokaciji stana i broju stanara, kreću do 300 eura.

- Gradska stipendija od 750 kuna mjesečno posebno se osjeti kad si u stanu. Dom je poskupio na tristo kuna pa i za takve studente potpora, naravno, dobro dođe kao džeparac i olakšanje za roditelje, kaže Moris. U privatnom smještaju proveo je dvije, a u domu, gdje je trenutno, četiri godine.

Mjesečni troškovi sada mu se vrte oko 1.500 kuna, dok je bio u stanu trebalo mu je tisuću kuna više. Izlazi, kaže, rjeđe nego ranije. Ni Virni visoke ocjene nisu u indeks pale s neba - uglavnom je, priznaje, zauzeta učenjem. Moris je povremeno radio preko student servisa i jedno ljeto u struci, no srpanj i kolovoz oboje radije koriste za - odmoriti mozak.

Slažu se s razmišljanjem labinskog gradonačelnika da prije treba povećati broj stipendista negoli podignuti iznos mjesečne dotacije.

 

- Drago nam je da Grad cijeni uspješne studente, da društvo prepoznaje naš trud. Iako sam njihov stipendist, ne bih im se, nakon što diplomiram, javio da mi nađu posao, nego čisto da se zahvalim što su me podupirali tijekom školovanja, kaže Moris.

U studentskim prosvjedima nisu sudjelovali - Moris pravičnim smatra prijedlog Vlade o besplatnom upisu na fakultete za sve te kasnije besplatno studiranje za one koji redovito upisuju godine. "Treba studentima motiv da se ispiti redovito polažu, a ne da neko vječno studira", zaključuje.

I. RADIĆ

virna kokot moris zahtila obrazovanje stipendija stipendisti nagradne stipendije geodezija farmacija posao standard studiranje