Momčilo Bajagić Bajaga: razgovor uoči koncerta u Labinu na Dubrovi; umjesto Marijana Bana, Šajeta

Momčilo Bajagić Bajaga: razgovor uoči koncerta u Labinu na Dubrovi; umjesto Marijana Bana, Šajeta

10.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Prije 24 godine, točnije 12. travnja 1984. u zagrebačkom klubu Kulušić, Bajaga je s grupom Instruktori imao prvi koncertni nastup. Tog datuma počinje javno djelovanje grupe koja će imati veliki utjecaj na scenu i publiku na području bivše Jugoslavije. Vrlo brzo okupljaju vojsku poštovalaca i fanova te postižu nevjerojatan uspjeh. Krajem te godine Bajaga u anketi lista »Rock« dobiva titulu rock glazbenika godine, a prvi album »Pozitivna geografija« proglašavaju najboljim albumom te godine. Već je tada bilo jasno da će Bajaga i Instruktori postati jedna od najvećih pop rock grupa svih vremena na ovim prostorima.
S Momčilom Bajagićem razgovarali smo uoči subotnjeg koncerta u Labinu

 


- Krenuli ste na svjetsku turneju u sklopu koje ćete u subotu gostovati i u Labinu. Dosad ste nastupili u Australiji, Velikoj Britaniji, Češkoj… Pretpostavljam da su to nastupi za ljude podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije. Ima li na tim koncertima stranaca i kako oni doživljavaju vašu glazbu s obzirom na to da ne razumiju tekst pjesama?
- Uvijek ima stranaca. Sad kad smo bili u Australiji, nastupali smo sa Zabranjenim pušenjem, Crvenom jabukom, Bebekom i Alenom Islamovićem, tako da je publika uglavnom podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije. Ti koncerti su se održavali u pravim koncertnim dvoranama, a ne u nekim iseljeničkim klubovima. Sve je bilo super organizirano i čak su oboreni neki rekordi. U Melbourneu je prodano 3.800 ulaznica. Siguran sam da je od toga deset do 15 posto bilo Australaca, a još dvadesetak posto ljudi iz ovih krajeva koji su nikad nisu bili ovdje ili su već zaboravili jezik.

 

Teško je odabrati najbolju pjesmu

 

- Možete li nam približiti stvaralački proces: nastane li prvo tekst pa glazba ili obrnuto? Je li vam danas teže naći inspiraciju nego u mlađim danima?
- Dosad sam se zaista okušao u svim kombinacijama, od onog da prvo radim tekst pa onda glazbu i obrnuto, pa čak i jedno i drugo istovremeno. Radio sam i glazbu na tuđe tekstove i tekstove za tuđu glazbu… A što se tiče inspiracije, sa svakim sljedećim albumom imaš sve manje tema koje nisi obradio, što je normalna stvar. Ali s druge strane imaš više iskustva pa se možeš vratiti nekim temama i možeš ih uraditi bolje i na drugačiji način. Ono što mi je trenutno jako inspirativno jest primijenjena muzika za film i teatar, kojom se u posljednje vrijeme dosta bavim. Jednostavno te priča ili epoha u kojoj se radnja filma odvija inspiriraju da napraviš pjesmu koju iz čista mira nikad ne bi napravio.

 


- Vjerujete li da možete novim pjesmama i albumima nadmašiti one najpopularnije od prije dvadesetak godina?
- Nije na meni da ocjenjujem to, ali na svakom albumu ostane po neka dobra pjesma, što je najbitnije. Danas kad radimo koncert, otprilike pola repertoara čine pjesme koje su nastale u posljednjih desetak godina. Iako nam je ono bio najproduktivniji period, što je normalno za karijeru benda, mislim da i dalje snimamo kvalitetne albume i da sa svakog nešto ostane.

 


- Koja vam je najdraža pjesma i album, iako pretpostavljam da je autoru takvog opusa teško odabrati favorita.
- Teško je odabrati najbolju pjesmu. Imam puno dragih pjesama sa svakog albuma, tako da nemam favorita. Čak i danas nemam sve numere koje sam snimio. Kad mi nešto treba, odem do Baneta Loknera, brata mog klavijaturista. On je rock kritičar i ima više od 30 tisuća albuma, i ima sve ono što ja nemam. Osim toga, meni je teško prisjetiti se svih pjesama koje sam napravio - tu je više od 350 skladbi koje sam napisao što za mene, što za druge. Uvijek imam problem kad trebam izabrati pjesme za repertoar za turneju.

 

Današnji nacionalizam definirao bih više kao šminkerski

 

 

- Spomenuli ste da radite glazbu za filmove, serije i kazalište. Zajedno s Lošom iz Plavog orkestra radili ste glazbu za hvaljenu seriju »Vratit će se rode« koji imaju priliku gledati i naši gledatelji. Što je, po vašem mišljenju, tajna uspjeha te serije?
- Mislim da je tajna uspjeha što su produkciju radili Dragan Bjelogrlić i njegov brat. Oni su uspjeli uz pomoć velike snalažljivosti i dobre ideje napraviti nešto što je onako kao skup projekt, a da nisu potrošili puno novca. U scenariju se pojavljuje selo Baranda, gdje upravo braća Bjelogrlić imaju kuću. Stoga su uspjeli čitavu produkciju učiniti nekoliko puta jeftinijom nego da su snimali u Beogradu. Bio sam nedavno na setu serije i vidio sam da su ručak za ekipu pripremile žene iz sele. Da su to radili u Beogradu, došlo bi ih pet tisuća eura, a ovdje su prošli za 300. To je samo djelić. Velika je zasluga Gorana Gajića, koji je to maestralno režirao, te Nikole Pejakovića, koji je napisao scenarij. Tu je i ekipa izvrsnih glumaca, a sve se snimalo kamerom visoke definicije (HD).

 


- Prilikom raspada Jugoslavije bili ste poznati kao pacifist i pjevali ste protiv tog rata i nacionalizma. Kako danas gledate na žilavost nacionalizma, budući da je prošlo 13 godina od kraja rata?
- Nacionalizam je uvijek postojao, ali je sada puno slabiji nego krajem osamdesetih i devedesetih. Ovaj današnji nacionalizam ja bih definirao više kao šminkerski. Zapravo ta desničarska opcija u čitavoj Europi nije tako jaka, ali je bučna i stoga privlači pažnju.


- Mnogi kažu da danas folk vlada u Srbiji. Kakvo je stanje alternativne scene?
- Folk danas u Srbiji više nije toliko popularan, više poklonika ima u dijaspori i okolnim zemljama. Ne sjećam se kad je zadnji put neki narodnjak održao veliki koncert. Mislim da je s devedesetima otišao i folk. Na televiziji se u Srbiji, osim na Pinku, nigdje ne mogu vidjeti narodnjaci. A što se tiče alternativne scene, moram priznati da pokušavam sve to pratiti i odlaziti na koncerte. Baš je nedavno hip-hop grupa Bad Copy održala oproštajni koncert i žao mi je što nisam otišao na njihov nastup. Oni su jedan od bendova koji su obilježili našu alternativnu scenu, iako to nije rock muzika, bitno mi je da glazba koju stvaraju ima duha.

 


- Što publika može očekivati na subotnjem koncertu u Labinu?
- Pripremili smo izbor pjesama iz svih razdoblja grupe. Izvest ćemo i dvije pjesme koje smo napravili za seriju »Vratit će se rode«, bit će nešto i s posljednjeg albuma te, naravno, veliki, stari hitovi.

 


- Najavljeno je bilo i gostovanje Marijana Bana. Kako ste doživjeli vijest o samoranjavanju?
- Njega osobno ne poznajem, ali stvarno mi je žao što je pokušao samoubojstvo. Nadam se da je to samo prolazna kriza i da će se vratiti u normalu.

 


- Spremate li neki novi materijal?
- Nadam se da ću do kraja godine završiti album koji bismo izdali do kraja godine. Osim toga, sljedeće godine slavimo i 25 godina karijere pa ćemo organizirati nekoliko velikih koncerata u regiji. Pripremam i materijal za jednu novu seriju »To toplo ljeto« koja se snima u Banjoj Luci. Radnja se najvećim dijelom odvija u šezdesetim godinama pa ću glazbu napraviti u stilu šezdesetih što će biti zasigurno zanimljivo.

 

 

Razgovarao Roberto Licul

 

 

Nastup bez Marijana Bana

 

Iako je bilo najavljeno gostovanje Marijana Bana, zbog nedavnih tragičnih događaja on neće nastupiti u Labinu. Kako je ranije najavljeno, prije Bajage i Instruktora nastupit će Neno Belan i Fiumensi.


Koncert će se održati u subotu na ljetnoj pozornici Dubrova, a počinje u 21 sat, dok se ulaz otvara u 20.30. U slučaju kiše koncert će se održati pod šatorom.Broj ulaznica je ograničen, a u pretprodaji se mogu kupiti u Music Shopu u Rovinju, Centar CD shopu u Puli, Patikarni u Poreču, te u Labinu u caffe barovima Spider, Astoria, Valentino i Down town, trgovini Soundcode te agenciji Vozila.

 

 

 

 

Najava kocerta: http://www.labin.com/web/infodet.asp?id=368

 

http://www.labin.com/web/vijestitag.asp?tag=bajaga

 

 

Labin.com dijeli 2 karte za subotnji koncert stoga odgovorite na pitanje u našoj najgradnoj igri: kojeg datuma je Bajaga posljednji put nastupio u Labinu. Kliknte na banner desno označen kao nagradna igra.

 

 

Momočilo Bajagić koncert Bajaga instruktori Neno Belan Fiumensi agencija Vozila