Mobing u Maslinici Rabac: Hajkom na radnike do povlačenja tužbi

Mobing u Maslinici Rabac: Hajkom na radnike do povlačenja tužbi

9.6.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U posljednjih desetak dana vrši se nevjerojatan mobing na radnike Maslinice d.o.o. Rabac koji su, pred nepune tri godine, putem Sindikata Istre i Kvarnera, pokrenuli tužbe protiv poslodavca radi isplate razlike po osnovi naknade prijevoza. Vozač - dostavljač radnicima, na inicijativu direktora hrane i pića Maria Bratičića, nudi na potpis Izjavu čime radnik povlači tužbu radi isplate razlike po osnovi naknade za prijevoz. Pri tome se šire razne glasine kako će svi oni koji ne povuku tužbeni zahtjev dobiti otkaz, kako se već traže radnici preko Zavoda za zapošljavanje i slično, navodi se u priopćenju SIK-a.

Prema tvrdnjama prokuratora Gorana Zahtile i direktora Društva Filippa Horstmana, oni nisu inicijatori tog „posla“, niti stoje iza njega. Prema tome, možemo onda vjerovati vozaču - dostavljaču koji je rekao da ga je s tim formularom poslao Mario Bratičić - direktor hrane i pića. Nije zanemariva činjenica da su upravo prvi radnici koji su potpisali ovu izjavu iz Odjela kojim rukovodi supruga Maria Bratičić. Međutim, postavlja se ključno pitanje: Što supružnici Bratičić time dobivaju, posebno ako se uzme u obzir da ni inicijativa ni nalog nisu pokrenuti, kako oni sami tvrde, od direktora Društva Filippa Horstmana ni od prokuratora Gorana Zahtile.

Nije naodmet spomenuti kako se rješavanje spora bliži kraju, te, iako ne želim prejudicirati ishod spora, vjerujemo da će biti presuđeno u korist radnika. Da li se netko želi na ovaj način dodvoriti direktoru, odnosno vlasniku, ili možda netko osjeća odgovornost za nastali spor koji će od Društva iziskivati velika materijalna sredstva, upitno je. U svakom slučaju, upotrebljavaju se neprimjerene metode zastrašivanja o kojima me radnici informiraju, zbog kojih je dobar dio radnika, iz straha od gubitka posla ili maltretiranja i šikaniranja na radnom mjestu, potpisao ponuđenu izjavu. Obavijest sindikalne povjerenice kojom je nastojala upozoriti radnike na posljedice potpisivanje takve izjave, skinute su s oglasne ploče, a tek nakon što je tiskan i podijeljen letak predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera Bruna Bulića radnicima, zaustavljeno je potpisivanje, a radnici se već raspituju kod mene o načinu opoziva dane izjave.

Naime, činjenica je da su, već na prvim raspravama koje su se održavale pred Općinskim sudom u Labinu, vlasnik i direktor društva Filippo Horstman najavljivali da će pokušati nagoditi se sa Sindikatom Istre i Kvarnera, a početkom travnja načelno je i postignut dogovor, odnosno sporazum koji je poslodavac najprije odgađao potpisati, a nakon toga i odbio. Nagodba je sadržavala zapošljavanje dijela radnika na neodređeno vrijeme, a dijela radnika za stalne sezonske poslove, povećavanje plaće svake godine za 3,3%, osiguravanje svih dodataka i jednokratnih isplata, kao što je bilo u prethodnih par godina, a koje nisu sadržana u Kolektivnom ugovoru. Međutim, poslodavac je i to izbjegao, a da bi „prošao“ što bolje, pribjegao je nezapamćenoj metodi da radnici potpišu izjavu kojom ne da neće dobiti ništa, nego će imati dodatne troškove.

Ovakve pokušaje poslodavca i odgovornih osoba kod poslodavca ocjenjujemo sramotnim, a u potpunosti su protivni pravilima i zakonima. Nitko nema pravo od radnika takvo nešto tražiti. Radnici su na preporuku Sindikata samovoljno potpisali punomoć odvjetniku za zastupanje radi isplate naknade prijevoza, i, ukoliko nisu zadovoljni sa zastupanjem, na isti način mogu opozvati ovu punomoć.

Tkogod da je inicijator takvih postupaka kod poslodavca radi to samo iz vlastitih interesa, interesa poslodavca ili radi očuvanja vlastite „stolice“, a nikako zbog radnika. Stoga smo radnicima savjetovali da ne nasjedaju na provokatore, i da dobro razmisle da li će se odreći svojih potraživanja (koja iznose od 20 do preko 60.000 kuna bez kamata) u korist poslodavca koji, ne samo da ima dovoljno sredstava, a čemu su i radnici doprinijeli, već je upravo Maslinica, kako je danas u medijima objavljeno, dobitnik Zlatne bilance za najuspješnije poduzeće u 2009. u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane, a koju nagradu dodjeljuje Financijska agencija. U razloge dobivanja takve nagrade ne sumnjamo, ali onda neka ispunjavaju i svoje obveze prema radnicima.

Kako bi radnici i članovi Sindikata bili informirani u potpunosti o novonastaloj situaciji, tijekom idućeg tjedna organizirati će se Skup članova Sindikata kojemu će prisustvovati i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, te odvjetnik Predrag Jovanović, navodi u priopćenju voditeljica labinskog ureda SIK-a Marina Cvitić.

 

Audio prilog s Radio Labina

(Prilog Marina Cvitić). U tužbu su se uključila 103 radnika, a nagađaju da je do sada podnesak potpisalo više od polovice, mahom sobarice iz hotela Mimoza gdje im je nadređena Flavijana Bratičić, supruga spomenutog. Cvitić postavlja pitanje tko stoji iza ovoga slučaja i kakvu korist ima, s obzirom da se direktor društva Maslinica, Filippo Horstmann ogradio od slučaja.

 

Foto: ilustracija

 

predrag jovanović maslinica turizam rad na crno inspekcija filippo hortsman autokamp oliva mobbing mobing užba sik marina cvitić