Mladi za Novi Labin - galamiti ćemo zbog TE Plomin 3

Mladi za Novi Labin - galamiti ćemo zbog TE Plomin 3

21.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Politika

Galamit ćemo zbog TE Plomin 3! Ne treba nam još jedna prljava industrija, poručuju iz nezavisne gradske liste Novi Labin.

Mladi su uglavnom nezainteresirani za politiku pa dobar dio njih ne izlazi na izbore, što znači da pasivno prihvaćaju ono što se događa u javnom životu. Primijetilo je to i 50-ak ambicioznijih mladih Labinjana, koji se trude kulturni život grada obogatiti organiziranjem raznih priredbi u Lamparni. Ne bi li vršnjake trgnuli iz letargije, organizirali su se u Građansku inicijativu Novi Labin.

Definiraju se kao liberalna ljevica, a cilj im je biti korektiv između vladajućih i oporbe. Listu čine građani i građanke od 19 do 34 godine, "od kuhara do arhitekata". Dobili su dovoljno glasova da u Gradsko vijeće uđe nositeljica Tamara Nestorović. Dvadesetdvogodišnja studentica kulturologije na riječkom Filozofskom fakultetu postala je tako ne samo prva žena koja u Gradsko vijeće ušla kao nositeljica liste, nego i najmlađa vijećnica u Hrvatskoj!

- Želim grad učiniti što ugodnijim za život i na taj način zadržati mlade u njemu, rekla je o razlozima svog ulaska u politiku.

- Bio sam jednu godinu na politologiji u Zagrebu, od čega sam odustao, ali politika me i dalje zanima. Gledam prepiranje IDS-a i SDP-a, a za mlade se ništa ne čini. Kažu nam da se bavimo sportom da ne bismo visjeli u kafićima, ali u dvoranama smo osuđeni na kasne termine. Mi, koji igramo mali nogomet, treniramo od 23 sata do pola noći, kaže Igor Dundara, koji sada studira ekonomiju u Puli.

- Primijetio sam da mladi o politici i političarima uglavnom imaju jednako mišljenje kao i ja – baš me briga za njih! Jedno obećavaju, a drugo naprave. Ali, rekao sam sebi: pa ti ljudi nisu ni obrazovaniji ni pametniji, a ni sposobniji od nas. Idem probati pa ako ne uspijem moći ću reći da nisam bio sposoban ili mi nisu dozvolili, veli David Černjul, diplomirani inženjer elektrotehnike.

- Još hvatam konce. U politici ima puno više trgovine no što sam mislila. Treba biti i ekonomist i socijalni i kulturni radnik; brinuti o starima i mladima i svim uzrastima. Teško je bilo koju zamisao provesti, zato što jedna koalicija ima većinu, objasnila je.

- Svi govore da treba nešto učiniti, a kada se nešto učini, onda se to omalovažava, veli Dundara. - Malo je razloga za zadovoljstvo. Još uvijek nas vrlo slabo čuju i stavljaju nas sa strane. Trebat će uložiti puno više truda i organizirati još akcija jer Labin spava, pogotovo mladi u njemu, smatra Černjul.

Nedostatak prostora vide kao zajednički nazivnik ključnih problema mladih Labinjana. To vrijedi za sport i kulturu, pogotovo za brojne bendove koji nemaju gdje svirati, a manjka i stambenog prostora. Nezadovoljni su zbog stagniranja poticane stanogradnje na Katurama, koja nikako da se pomakne s mjesta.

U Labinu djeluje Gradsko vijeće mladih i Savjet mladih. To su također njihovi vršnjaci u politici, ali ondje su na inicijativu starijih. Upitali smo ih koju još razliku između njih i sebe primjećuju.

- To su mamini sinovi i tatine kćeri, uvjerio sam se u to. Konkretnih rezultata od njih nisam vidio, bio je strog Černjul.

Na proljeće će ova nezavisna lista pokrenuti nove akcije, među kojima i onu kojom će Labinjane pokušati dići na noge u cilju izražavanja prosvjeda zbog planirane izgradnje trećeg bloka plominske termoelektrane. (Robi SELAN)

tamara nestorović te plomin 3 plomin te plomin novi labin