Mjesni odbor Donji Labin dobiva novu prometnicu i uređeniji promet centrom grada

Mjesni odbor Donji Labin dobiva novu prometnicu i uređeniji promet centrom grada

6.3.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pulska ulica, projektna dokumentacija sanacije rudarskog kompleksa, regulacija prometa u centru grada, neki su od važnijih projekata koji će ovu godinu obilježiti na području Mjesnog odbora Labin Donji.

O ovim i mnogim drugim temama razgovaralo se na sinoć održanom sastanku gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenika gradonačelnika Zorana Rajkovića te njihovih suradnika s članovima Mjesnog odbora Labin Donji u prostoru klubu umirovljenika na Trgu labinskih rudara.

Sastanku je nazočila većina članova Mjesnog odbora, a ono što su istaknuli jest da se mnogo ulaže proteklih godina na njihovom području, te da raduje ovogodišnji Proračun u koji su uključeni važni projekti za ovo područje, a za koje su se zalagali i članovi Odbora uvažavajući zahtjeve građana.

Gradonačelnik je prisutne upoznao s odrađenim projektima u proteklom razdoblju te napomenuo da se na području Mjesnog odbora prije dvije godine završilo s izgradnjom važnog kapitalnog projekta, Sportskog centra Franko Mileta na ponos svih Labinjana i da je u to uloženo 35 milijuna kuna, a da je vrijednost mnogo veća vidjevši da centar koriste brojna djeca, sportaši i rekreativci. Osim Sportskog centra, na području Mjesnog odbora prošle je godine izgrađena i toliko željena boćarska dvorana u kojoj naše boćarice i boćari već osvajaju vrijedne titule.

Projektom dogradnje dječjeg vrtića Gloria stvorili su se uvjeti da ni jedno dijete s područja našeg grada ne ostane bez svog mjesta u vrtiću, a u dogradnju je Grad prije nepune dvije godine uložio 800 tisuća kuna. Uz Grad Labin svoj financijski doprinos dali su i donatori -tvrtke čiji se proizvodni objekti nalaze u Poslovnoj zoni Vinež.

Labin Donji pokriva i područje koje je posebno upečatljivo, područje Pijacala gdje su prije tjedan dana završeni radovi na obnovi simbola grada – Šohta, vrijedni 2,5 milijuna kuna za što su sredstva osigurana putem EU fondova u sklopu velikog projekta Mine Tour čiji je nositelj upravo Grad Labin.

Važnost postojanja Mjesnog odbora ogleda se i u njihovim sugestijama Gradu oko rješavanja, za građane jako bitnih projekata, onih komunalnih. Tako je prisutnima pročelnik upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom, Donald Blašković predstavio projekte koji su u djelokrugu ovog odjela učinjeni na području MO Labin Donji u protekle četiri godine. Radi se o projektima koji su većinom traženi direktno od građana ili Mjesnog odbora poput postavi novih tijela javne rasvjete, sanacija cesti, rješavanja oborinskih odvodnji i slično. Takvih je projekata u protekle četiri godine bilo zaista mnogo te je Grad za njih izdvojio više od 2,4 milijuna kuna. Planovi za ovu godinu su veliki i za slične zahtjeve osigurano je gotovo milijun kuna.

Rješavanje prometnih nedostataka

Jedna od važnijih tema sinoćnjeg sastanka bila je rješavanje prometnih nedostataka. Velikom investicijom za koju je osigurano 400 tisuća kuna u ovogodišnjem Proračunu riješit će se prilaz u Rudarskoj ulici kraj Dino Commerca koja vodi iza stambenih zgrada. Ovim projektom osim sanacije kompletnog prilaza, rješavaju se i oborinski slivnici i čiste linijske odvodnje.

Što se tiče prometa, značajnih će novosti biti u samom centru grada. Kako bi se spriječilo parkiranje po nogostupima i time utjecalo na sigurnost pješaka osigurana su sredstva za postavu urbanih stupića ispred trgovine Muller, ispred caffe bara Olimp i kioska nedaleko pošte te kraj terase Rock caffe-a. Osim postave stupića, u tom će se dijelu grada pješački prijelazi dodatno označiti konturama u crvenoj boji, postaviti podni LED treptači, ali i postaviti tabela s radarom za mjerenje brzine nedaleko OTP banke. Također, u planu je da se prometni otok ispred Foto Festivala više ne koristi kao parking već da se postave gumeni razdjelnici koji će onemogućiti parkiranje. Osim toga, zatražena je i dobivena suglasnost Županijske uprave za ceste kako bi se mogla izraditi studija opravdanosti za postavu usporivača prometa na dionici između OTP banke i caffe bara Olimp.

Kao jedan od upućenih zahtjeva Mjesnog odbora, u Proračun je uvrštena i sanacija nogostupa u ulici Mate Blažine kraj ključarske radnje za što je osigurano 160 tisuća kuna.

Rekonstrukcija Pulske ulice

Ove godine u planu je i rekonstrukcije Pulske ulice u Labinu. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju ulice sa izgradnjom nogostupa, javne rasvjete i ostale pripadajuće infrastrukture (voda, kanalizacija). Procijenjena vrijednost svih radova sa stručnim nadzorom je veća od 6,4 milijuna kuna. Investitor su Hrvatske ceste, a Grad Labin u ovoj investiciji sudjeluje u sufinanciranju dijela javne rasvjete sa 190 tisuća kuna.

Rudarska baština

Nakon obnove Šohta nastavlja se dalje s revitalizacijom industrijske baštine, ove godine osigurano je 800 tisuća kuna u Proračunu za projektnu dokumentaciju za statičku sanaciju rudarskih kupatila i projekt novog lifta u sklopu Šohta s rudarskim projektom obnove labinskog okna.

Za kraj sastanka Gradonačelnik se zahvalio članovima Mjesnog odbora na sastanku i dostavi prijedloga građana te upućivanju istih u nadležne službe u Gradu kako bi se promptno reagiralo i time utjecalo na njihovo brže rješavanje.

mo labin donji mjesni odbor promet