Mirni prosvjed: Roditelji protiv zatvaranja škole u Čepiću

Mirni prosvjed: Roditelji protiv zatvaranja škole u Čepiću

19.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

"Zahtijevamo da naša osnovna škola ostane samostalna, a ne da se pripoji onoj u Potpićnu jer bi to bio prvi korak k zatvaranju ustanove koja ove godine slavi stotu obljetnicu", poruka je odaslana sa sinoćnjeg mirnog prosvjeda u Čepiću kojem se odazvalo stotinjak građana.

Čepićka škola Ivana Gorana Kovačića, naime, u krugu je matičnih kojima, prema programu racionalizacije mreže prema novim pedagoškim standardima, zbog malobrojnih učenika (77 s odjeljenjima u Šušnjevici i Kršanu, a granica je 112) prijeti da postane područna.

Tome se putem peticije, kako je na skupu izvijestila predsjednica vijeća roditelja Gabrijela Čorić, zasad usprotivilo 600-tinjak potpisnika.

"Peticiju ćemo poslati Ministarstvu prosvjete i županijskom pročelniku za obrazovanje Mladenu Dušmanu. Od Županije, kao osnivača, tražimo da kriteriji racionalizacije ne budu prije svega statistički podaci o broju djece u školi te novcu koji će se potrošiti za svakog đaka, nego kvaliteta odgoja i obrazovanja.

Obrazovanje je javno dobro, a ne roba - mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima. Ne želimo da naša djeca, na primjer ona iz Kožljaka, da bi uhvatila autobus, moraju ustajati satima ranije, a to bi ih snašlo pripajanjem školi u Potpićnu", pročitala je Čorić.

Jedan nam je roditelj kao najveći problem istaknuo to što će učenici viših razreda najvjerojatnije odmah morati u Potpićan. Da je škola matična, zaključuje, lakše bi opstala. Upitan pak što bi zatvaranje pedagoške ustanove značilo za Čepić, odgovorio je: "Selo bez škole isto je kao ono bez crkve".

Dodao je da tihim prosvjedom ne žele tjerati radničku politiku, ali se, kako veli, ne može pobjeći od činjenice da bi izglednim zatvaranjem čepićke škole bez posla ostalo desetak djelatnika.

Jedna nam je majka učenice s posebnim potrebama izrazila bojazan da će njena kći, koja pohađa šesti razred, bude li morala u Potpićan, izgubiti odlične radne uvjete. U čepićkoj školi, kazala nam je, svi su njenu curicu odlično prihvatili i spremno pomagali, uključujući i stručni tim iz Labina, pa je znatno napredovala.

Učiteljica Davorka Prusić potvrdila nam je da mali razredi mogu funkcionirati kao prave skupine i kvalitetnije raditi. "Škola pod ovim imenom djeluje cijelo stoljeće. U to je vrijeme ipak nešto postigla, njeno ime nešto znači. Nemamo ništa protiv škole u Potpićnu, ali ako možemo imati našu matičnu, zašto ne?", izjavila nam je Prusić.

Prosvjed su svojim prisustvom podržali i predstavnici općinske vlasti. (I. RADIĆ)

 

 

oš ivan goran kovačić osnova škola peticija obrazovanje djeca