Ministartvo kulture Labin Art Exspressu za projekt KUC Lamparna dodijelilo 65 tisuća kuna potpore

Ministartvo kulture Labin Art Exspressu za projekt KUC Lamparna dodijelilo 65 tisuća kuna potpore

12.5.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Brojni programi iz Istarske županije iz segmenta "Inovativne umjetničke i kulturne prakse" zastupljeni su na ovih dana objavljenoj listi potpora ali i odbijenih programa Ministarstva kulture Republike Hrvatske za 2016. godinu. Potporu u ukupnom iznosu od 7.013.600 dobilo je ukupno 235 programa iz cijele Hrvatske, a odbijeno je 188 programa.

Odbijen i VisuLab

Krenimo prvo s lošim vijestima. Prema popisu Ministarstva među odbijenima je desetak manifestacija, programa i projekata iz Istarske županije. Kada je riječ o manifestacijama odbijeni su: 6. Vladimir skate film festival koji u Fažani i Puli organizira udruga Skateboard klub "August Šenoa", pulski Festival Visualia 2016. udruge Sonitus, te Legendfest - festival legendi, mitova i priča Istarske županije, koji se održava u Pićnu u organizaciji udruge Val kulture.

U dijelu projekta odbijena je Revija političkog filma u organizaciji Saveza udruga Rojc, a u kategoriji "Rock glazba: festivali i klupski programi" odbijenicu je dobilo i Društvo naša djeca Poreč za program Stihovima i glazbom slavimo različitost. Tu je i Udruga Metamedij koja nije dobila potporu za Otvoreni studio - Made in Rojc 2016. te seminare "Medijski kultivator - ljetni novinarski kamp; kultura i novi trendovi u novinarstvu". Još se jednom na listi odbijenih nalazi Udruga Sonitus kojoj je odbijen program VisuLab.

U dijelu umjetničke produkcije odbijen je "Puzajući Armagedon" multimedijalnog umjetnika Tomislava Brajnovića, a potporu nije dobio ni riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti za izložbu i seriju performansa Josipa Pina Ivančića "Materijalno.st".

Među dobitnicima Art& Music festival

Kada je o listi potpora riječ, Ministarstvo je za ukupno 235 programa odobrilo ukupno 7.013.600 kuna. U toj skupini je iz Istarske županije najviše izdvojeno za Seasplash - udrugu za promicanje glazbene kulture, umjetnosti i slobode izražavanja, koja je dobila ukupno 100 tisuća kuna i to 80 tisuća za 14. Seasplash festival i 20 tisuća za Seasplash platformu i to u proračunskoj podrubrici "Rock glazba: festivali i klupski programi". Seasplash je dobio i potporu od 15 tisuća za Multimedijsku platformu za edukaciju i razvoj EduSplash/VisuaLab, a u rubrici "Projekti".

Kada je posrijedi segment "Rock glazba: festivali i klupski programi" potporu je dobila i Udruga za promicanje kulture življenja i vrijednosti civilnog društva "Kontakt" i to ukupno 35 tisuća kuna za Art& Music festival 2016. To je gotovo dvostruko više nego što je prošle godine dobio program istog naziva, a kojeg je organizirala Udruga za razvoj kulture i civilnog društva "Art& Music" s potporom Ministarstva od 18 tisuća kuna.

U podrubrici "Manifestacije" potporu od 30 tisuća kuna je dobila i Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana za Cinemaniac. Tu je i Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera s potporom od 10 tisuća kuna za 38. dane znanstvene fantastike - Sferakon 2016. Usporedbe radi Sfera je lani za Sferakon dobila pet tisuća kuna. Savez udruga Rojc za Festival samoorganiziranih zborova u Puli dobio je 20 tisuća kuna, a Udruga građana "Mali veliki čovjek" 30 tisuća kuna za 13. festival Sedam dana stvaranja u Pazinu. Pulska Udruga Metamedij dobila je 30 tisuća kuna za Festival Media Mediterranea 18 - Pula 2.0/urbane medijske interakcije, te još 70 tisuća kuna za svoja dva projekta - 30 tisuća za MP3 - otvorenu platformu za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri te 40 tisuća za "Pula 2.0 - grad metafora".

Potpora za KuC-a Lamparna

Momjanska Vizura aperta za 16. festival Vizura aperta dobila je 40 tisuća kuna ili dvije tisuće više nego lani. Na prošlogodišnjoj je razini ostao Zagrebački plesni ansambl s potporom Ministarstva od 20 tisuća kuna za 17. Festival plesa i neverbalnog kazališta i to za programaciju inovativnih umjetničkih praksi.

U segmentu "Projekti" Udruga i ekomuzej Kuća o batani dobila je 10 tisuća kuna za razvoj iPad aplikacije "Izvorne rovinjske bajke",

U podrubrici "Redovni program" dobitnik je Labin Art Express XXI, koji je za svoj redovni projekt KuC-a Lamparna (2016. - 2018.) dobio 65 tisuća kuna, a Savez udruga Rojca za program Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc dobio je 60 tisuća kuna. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)

kuc lamparna lamparna kultura ministarstvo kulture financiranje labin art express