Ministarstvo turizma: Općini Raša 480 tisuća kuna za drugu fazu centra Arsia i 186 tisuća kuna Gradu Labinu za rekonstrukciju javnog zahoda

Ministarstvo turizma: Općini Raša 480 tisuća kuna za drugu fazu centra Arsia i 186 tisuća kuna Gradu Labinu za rekonstrukciju javnog zahoda

18.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ministarstvo turizma i ove je godine dodijelilo značajna sredstva za izgradnju javne turističke infrastrukture u Istarskoj županiji, kao i drugdje u Hrvatskoj. Odlukom Ministarstva turizma za izgradnju turističke infrastrukture u Istarsku županiju investirati će se ukupno šest milijuna i 22 tisuće kune koji će se potrošiti za uređenje plaža, centara za posjetitelje, Parenzanu i javne zahode.

Sveukupno, Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva za sufinanciranje čak 62 projekta vrijedna 23 milijuna i 479 tisuća kuna.

- Važno je kontinuirano ulagati u sve segmente turističke ponude, osim u smještajne kapacitete i u ostale dijelove suprastrukture. Pritom želimo sve svoje komparativne prednosti turistički valorizirali i time naše destinacije učinili atraktivnijima, poštujući pritom načela odgovornog i održivog razvoja turizma, objasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

Plaže i centri za posjetitelje

U Istri će se urediti mjesna plaža u Fažani (vrijednost investicije 305 tisuća kuna), nastavit će se uređenje plaže Val del Lesso u Rovinju (438 tisuća kuna) te urediti dio plaže Dajla – Belveder u Novigradu (434 tisuće kuna). U Poreču će se uređivati dio plaže Špadići-Materada (480 tisuća kuna), dok će se u Puli nastaviti radovi na plaži Hidrobaza (480 tisuća kuna).

U općini Svetvinčenat investirat će se u drugu fazu Kuće vještice Mare (524 tisuće kuna), u Brtonigli u Centar istarskih okusa i vinske tradicije (400 tisuća kuna), u Tar-Vabrigi u Kuću tradicijske gastronomije (400 tisuća kuna), dok će se u Barbanu urediti druga faza Centra za posjetitelje (224 tisuće kuna). Grad Vodnjan postat će bogatiji za Virtualnu vagu (167 tisuća kuna), dok će se u općini Raša urediti druga faza centra za posjetitelje Arsia (480 tisuća kuna). Za interpretacijski centar Kuća istarskog pršuta općina Tinjan dobit će 400 tisuća kuna, dok će se u općini Gračišće urediti druga faza Katinine kuće u vrijednosti od 380 tisuća kuna.

Multimedijalno, tehničko i sadržajno opremanje centra za posjetitelje Maraston u Vižinadi financirati će se 400 tisuća kuna. Za uređenje i opremanje Parenzane Istarska županija dobit će 167 tisuća kuna. Ministarstvo sudjeluje i u rekonstrukciji javnog zahoda u Labinu (186 tisuća kuna) te u izgradnji javnog sanitarnog čvora u Motovunu (157 tisuća kuna).

Sredstva Fonda za razvoj turizma

Izvor financiranja je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Ministarstvo sufinancira do 80posto troškova, odnosno do 90 posto opravdanih i prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Minimalni iznos potpore iznosi sto tisuća kuna za centre za posjetitelje i interpretacijske centre te projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, te dvjesta tisuća kuna za projekte uređenja plaža. Maksimalni iznos potpore iznosi tristo tisuća kuna za projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i javne zahode, dok za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre iznosi osamsto tisuća kuna. (Dubravko GRAKALIĆ)


Foto: Marijano Milevoj

ministarstvo turizma financiranje novac javni zahod centar arsia centar za posjetitelje općina raša arsia