Miloš Stevanović u sporu s državom, a ne Gradom Labinom

Miloš Stevanović u sporu s državom, a ne Gradom Labinom

30.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

»Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je dio građevine izveden bez rješenja o uvjetima gradnje, odnosno potrebne dokumentacije«, obrazložilo je resorno ministarstvo rješenje kojim građevinska inspekcija nalaže Milošu Stevanoviću uklanjanje dograđenog dijela kuće na adresi Podvinje 1.


Zahtjev za nadzor uputio je gradski Odjel za komunalne djelatnosti 5. veljače 2007. smatrajući da Stevanović građevinskom djelatnošću zadire u zaštićeni krajolik. On, međutim, smatra da je imao moralno pravo kuću tj. gradski stan površine tridesetak kvadrata bez struje, vode, telefona i kanalizacije učiniti prihvatljivim za život.

O tome je Glas Istre pisao prije mjesec dana u povodu pokušaja da dobije priključak na struju. Elektroistra ne odbija, ali ne želi ni zaobići proceduru kojom je predviđeno da zahtjev preda vlasnik zemljišta. Činilo se da je to Grad jer se korisnik nastanio temeljem njegove odluke o davanju stana na privremeno korištenje od 12. travnja 1995. Gradonačelnik Tulio Demetlika, međutim, tvrdi da je nekretnina državno vlasništvo.


- Odluka je donijeta u vrijeme kada još nije bilo obavljeno razgraničenje između građevinskog zemljišta koje je pripalo lokalnoj samoupravi i ostalog zemljišta za koje je postala nadležna država. Samo na temelju odluke Stevanović se nije mogao useliti jer nakon toga nije dobio rješenje, niti je s njim potpisan ugovor. Zato mu ni uplatnice za stanarinu ne stižu, ističe Demetlika.


No, jedna od odredbi odluke kaže: »Pravo na useljenje u stan stječe se nakon pravomoćnosti ove odluke«. Je li pravomoćnost nastupila ili nije, odlučiti može samo sud. S druge strane, i Stevanović priznaje da je RH vlasnik budući da je Središnjem državnom uredu 12. travnja 2006. uputio zahtjev za kupnju kuće.


Valja znati da je prije 13 godina zapravo došao na zgarište golih zidova te da je objekt vlasniku, tko god on bio, praktički ponovno izgradio i infrastrukturno opremio. Dio proširenja je drvene konstrukcije i za hladnih se dana zimi ne može koristiti. Prema vlastitoj procjeni, u građevinske zahvate tijekom godina otišlo je oko 70 tisuća eura. Stevanović je najavio žalbu na rješenje građevinske inspekcije i uvjeren je da ima dovoljno argumenata kojima će dobiti spor.

R. SELAN

Mioš Stevanović spor Podvinje Demetlika građevinsko zemljište nekretnine građevinska inspekcija inspekcija