Stampar M - Stampar

Milanović i Čačić naglo prekinuli posjet Plominu (Audio)

Milanović i Čačić naglo prekinuli posjet Plominu (Audio)

14.9.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Premda je današnji posjet Istri premijera Zorana Milanovića i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, prema protokolu, trebao biti zaključen njihovim obilaskom termoelektrane u Plomin Luci i završnim izjavama za medije, novinare su ondje dočekali samo predstavnici lokalne i regionalne samouprave te HEP-a.

Premijer se, kako nas je izvijestila glasnogovornica Elektroprivrede Mirela Klanac, opravdao iznenadnom neodgodivom obavezom zbog koje je morao u Zagreb.

- Doista ne znam što je našim gostima iskrsnulo, no moram imati razumijevanja za ovakav njihov potez zbog kojeg su nam se i ispričali, budući da su takve hitne situacije očito česte u vremenu velikih zadataka za Vladu u gospodarstvu. Najvažnije je da smo s vodećim ljudima u državi napokon započeli otvoreno razgovarati o svim pitanjima oko TE Plomina 3, rekao nam je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Prethodno su, naime, Milanović i Čačić o realizaciji trećeg bloka elektrane na ugljen snage 500 MW u sjedištu grada Labina razgovarali sa županom Ivanom Jakovčićem te lokalnim čelnicima. Radi se o prvom službenom susret izvršne vlasti, čiju je delegaciju činio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, s istarskim dužnosnicima o ovom trenutno jednom od najvećih državnih projekata, a upriličen je upravo na dan zaključenja natječaja za prikupljanje ponuda za HEP-ovog strateškog partnera.

Interes potencijalnih ulagača u treći blok u Plomin Luci je, kako tvrdi Milanović, ogroman. (I. RADIĆ)

 

add:

 

Predsjednik Vlade danas je zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem otići te ministrom Zmajlovićem posjetio Labin te razgovarao o projektu izgradnje termoelektrane Plomin. „Radi se o jednom od trenutno najvećih projekata u Hrvatskoj o kojem uskoro treba donijeti odluku, jer sutra se zatvara natječaj za prikupljanje ponuda za investitora, a interes je ogroman“, kazao je. „Projekt izgradnje termoelektrane Plomin opterećen je važnim financijskim i ekološkim pitanjima za lokalnu zajednicu, ali i širi prostor, rekao je premijer Milanović, dodavši „da radi se o zagađivaču, ali neusporedivo manjem nego što je to bilo ranije“.

„Pitanje je jako kompleksno, neke stvari smo dogovorili, o mnogim bitnim stvarima smo razgovarali ali nećemo ništa raditi na silu, jer Istra nam je, kao i svaki dio Hrvatske, jednako važan. Želimo ravnomjeran i održiv razvoj“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Audio izjavu možete poslušati ovdje

 

Foto: VladaRH

 

 

plomin te plomin čačić milanović ekološka renta