Mi smo prolazni, a zvonik i Labin ostaju – ususret 400 godina zvonika Sv. Justa

Mi smo prolazni, a zvonik i Labin ostaju – ususret 400 godina zvonika Sv. Justa

11.5.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinski zvonik, posvećen Sv. Justu kao najuzvišenija točka Labina,  u ovoj godini obilježava 400- tu godišnjicu početka izgradnje i iz te povijesne činjenice rodila se ideja da se ovaj važan događaj obilježi nizom kulturnih i duhovnih događanja. Rečeno je to na danas održanoj konferenciji za medije koju su sazvali gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i župnik Labinske župe, velečasni Mirko Vukšić. Konferenciji za medije bila je nazočna Loreta Blažina, članica Župnog pastoralnog vijeća, Renata Kiršić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin, te u ime donatora manifestacije Julija Miletić, direktorica prodaje tvrtke Maslinica i u ime tvrtke Valamar, Sandi Sinožić, direktor destinacije Rabac.


Godina labinskog zvonika zvanično je počela 30. travnja i trajati će do početka korizme iduće godine, odnosno do 11. veljače 2024. godine a u tom će razdoblju biti upriličeno niz događaja kulturnih i duhovnih događanja, rekao je uvodno velečasni Mirko Vukšić, župnik labinske župe Rođenja BDM  .


„Zahvaljujem se gradonačelniku Glavičiću što je već na prvom susretu prihvatio prijedlog za obilježavanjem i  pokroviteljstvom Grada Labina nad ovih događajem, ali i Pučkom otvorenom učilištu Labin, Turističkoj zajednici grada Labina, Zajednici Talijana Labin i ravnateljima labinskih osnovnih škola što su nam  otvorili vrata i participirali svojim prijedlozima u kreiranju programa.  Podršku nam je dao i turistički sektor, naši donatori tvrtka Valamar i Maslinica“, nastavio je župnik Vukšić.


 

O bogatom programu koji se planira realizirati u narednim mjesecima govorila je Loreta Blažina, koja je između ostalog navela kako je u tijeku izrada slikovnice – bojanke s nazivom  „Blago starog grada“ a koja je namijenjena učenicima nižih razreda labinskih osnovnih škola, dok će na jesen  učenici starijih razreda labinskih škola likovno se izražavati na temu labinskog zvonika, a njihovi će radovi potom biti izloženi u Gradskoj knjižnici Labin. U suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Labina koja provodi program Noćnog razgleda Starog grada tijekom turističke sezone, dogovoreno je uključivanje laika vjernika, koji će obogati razgled  grada zanimljivostima na temu zvonika i Sv. Justa. U planu je organizacija  duhovnih koncerata i koncerta klasične glazbe, a najsvečaniji trenutak biti će na dan Sv. Justa, 4. studenog kada će održati svečana Sveta misa sa procesijom od labinskog zvonika do župne crkve, a kojoj će prisustvovati porečko – pulski biskup Ivan Štironja.


U pripremi je i zahtjevan kulturno-povijesni i  istraživački  projekt čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Labin, o čemu je detaljnije izvijestila  Renata Kiršić, ravnateljica  Pučkog otvorenog učilišta Labin. Autori projekta koji će rezultirati izložbom i prezentacijom u  studenom u Narodnom muzeju Labin kustosica i v.d. voditeljica Narodnog muzeja Olja Višković,  Stefani Peršić, kustosica Gradske galerije Labin i konzervator Toni Ivetić. Njih troje kao stručnjaci čine okosnicu istraživačkog tima koji je već započeo sa s istraživanjem. Jedan dio podataka se nalazi u dostupnim dokumentima Narodnog muzeja Labin i Župnom arhivu u Labinu. Kako je istraživački dio vrlo zahtjevan i sveobuhvatan, te ima  znanstveni pristup, biti će potreban rad i na terenu i to u pazinskom arhiv, arhivu u Trstu i Zagrebu kako bi se dobile što točnije informacije. Obraditi će se dostupne slike, platna, oltarne pale, skulpture i drugi prikazi Sv. Justa, što sve govori koliki je posao pred kustosima. U oblikovanju će sudjelovati i dizajneri kao i neki od labinskih likovnih umjetnika.


 „U procesu smo izmjene stalnog postave Narodnog muzeja Labin i cilj nam je da Sv. Just, zaštitnik Labina bude dio stalnog muzejskog postava“, dodala je Kiršić te nastavila da je to korak kojeg moguće činiti samo suradnjom Grada Labina, župe, partnera i donatora.


Direktor Valamarove destinacije Rabac Sandi Sinožić  izrazio je zadovoljstvo što Valamar ima priliku sudjelovati u ovoj manifestaciji te dodao: Ovo je događanje koje slavi  našu prošlost i  tradiciju, Donosi dodatni sadržaj i obogaćuje našu destinaciju. S nestrpljenjem očekujemo da program počne , a mi ćemo kroz naše kanale informiranja doći do svakog našeg gosta.  To je potvrdila i Julija Miletić, direktorica prodaje u tvrtki Maslinica  koja je  naglasila njihovu opredijeljenost za uskom suradnjom sa lokalnom zajednicom i u budućim sličnim projektima.


Labinska povijest duga i bogata, prepuna je simbola od kojih je zvonik najdugovječniji, kazao je Valter Glavičić, labinski gradonačelnik i dodao da je upravo zvonik oduvijek okupljao cijelu zajednicu , a Labin je tutnjao kroz stoljeća i ostavio je kroz generacije veliki trag.


„Taj trag nije počeo sa nama , niti će sa nama završiti . Mi smo tu polazni, a zvonik će ostati tu i slati će svoju poruku,  svojim zvonom i svojom vizurom. Šalje nam svoju poruku  postojanosti, dosljednosti i opstojnosti. Ova obljetnica je mnogo veća od samog značaja brojke 400. Ona je poruka o našoj kulturi i našoj civilizaciji, ali i zajednička  obaveza da ta bogatstva koja posjedujemo znamo pametno sačuvati i prenijeti budućim generacijama“, izjavio je gradonačelnik Glavičić.

Prisjetio se i 60 – tih godina prošlog stoljeća kada je do iseljavanja iz Starog grada te mukotrpnog i desetljećima dugog povratka života u starogradsku jezgru, pa je zato mi je drago da ovaj program i svoj duhovni dio.


Kako Grad Labin do kraja godine očekuje dobivanje građevinske dozvole za kompletnu rekonstrukciju starogradske jezgre, gradonačelnik Glavičić poželio je da upravo 2024. godina u kojoj će završiti godina obilježavanja Sv. Justa i labinskog zvonika, bude godina koja će dati pečat renesansi staroga grada.

zvono svetog justa sveti just zvonik obnova