MELEM ZA ORGANIZAM: Med se ne koristi samo za slatka jela | Dani meda Labinštine post festum

MELEM ZA ORGANIZAM: Med se ne koristi samo za slatka jela | Dani meda Labinštine post festum

2.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Med i pčelini proizvodi poželjni su ne samo u slasticama već i u hladnim predjelima, juhama, toplim jelima a pogotovo u jelima s morskim namirnicama. Zamislimo jednu običnu zelenu salatu u kojoj ocat ili kiselinu balansiramo s par kapi meda i dobijemo punoću okusa.

 

Prošlog vikenda održani Dani meda na Labinštini „Ripenda 2018“ ponudili su i svojevrsni gastro show na kojem su posjetitelji mogli kušati nekoliko jela s medom i pčelinjim proizvodima. Tako su labinski srednjoškolci, učenici kuharstva ponudili palentu s gulašom od divljači s dodatkom meda, restoran Velo kafe krostatu odnosno jastučiće od lisnatog tijesta s kremom od skute, krušaka i meda. Kuhar restorana Due Frateli pripremio je burger od ribe s kremom od buče i meda. Iva Čulinović razne osvježavajuće, lagane i sočne torte s medom, a opatijski chef i nastavnik ugostiteljske škole u Opatiji Damir Perman pripremio je raviole sa sirom, grožđicama i medom. Njegovi su ravioli nedavno predstavljali Hrvatsku na Svjetskom festivalu gastronomije Wienisima u Beču.

Za alkalnost tijela

Kakva je zapravo primjena meda i pčelinjih proizvoda u gastronomiji pitali smo Permana iskusnog kuhara, mentora i predavača.

-Pčelinji proizvodi ne samo da su dobri i poželjni za svakodnevnu uporabu već su i svojevrsni dio dietetike, a možemo reći i kliničke prehrane. Med i njegovi proizvodi su melem za naše tijelo iznutra. Dobra krema je za vanjštinu, a med i njegovi proizvodi su kremica za dugovječnost i zdravlje organizma, rekao je Perman koji je ponudio i način primjene meda u jelima.

-Med i pčelini proizvodi poželjni su ne samo u slasticama već i u hladnim predjelima, juhama, toplim jelima a pogotovo u jelima s morskim namirnicama. Zamislimo jednu običnu zelenu salatu u kojoj ocat ili kiselinu balansiramo s par kapi meda i dobijemo punoću okusa. Na kraju i med za razliku od šećera ima svojevrsnu alkalnost pa bi ga trebalo upotrebljavati ako ništa drugo i radi balansa s ostalim namirnicama, pa da svaki naš počinak bude alkalan i pozitivan za naš organizam, rekao je Perman.

Riba s medom

Toni Dragičević, mladi kuhar iz labinskog restorana Due Frateli pripremio je burger od ribe s kremom od buče i meda.

-U burger ide riba, oslić i gof, matovilac i med. To sam osmislio posebno za ovu manifestaciju kao neki street food. Može se pojesti s nogu i sve u jednom zalogaju. U restoranu smo sedam dana imali u ponudi meni od meda, većinom ribu u kombinaciji s medom a od slatkih panakotu s medom i tartufom, semifredo od čokolade s crvenim paprom i medom. Za predjelo predlažem carpacco od trilje s emulzijom od mandarine, meda i maslinovog ulja. Za glavno jelo file od brancina s umakom od malvazije, meda i kadulje a za desert semifredo od čokolade s medom i crvenim paprom, predložio je Dragičević.

Restoran Velo kafe iz labinskog starog grada ponudio je krostatu tj. jastučić od lisnatog tijesta s kremom od skute, kruške i meda posipano s mendulama. ( Branko BIOČIĆ)


dani meda labinštine dani meda med udruga pčelara labinštine