Međunarodni prvaci u robotici Adam Vozila i Marko Damjanić sa svojim mentorom Ivicom Komadinom na svečanom prijemu kod župana Valtera Flega

 Međunarodni prvaci u robotici Adam Vozila i Marko Damjanić sa svojim mentorom Ivicom Komadinom na svečanom prijemu kod župana Valtera Flega

1.7.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Istra ima čak 72 državna prvaka sa školskih natjecanja


U Zajednici Talijana, pulskom Circolu, održan je jučer svečani prijem istarskog župana Valtera Flega za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima po pojedinim predmetima, kao i sportskim natjecanjima, osvojili prvo mjesto. Istra ima, kako se jučer moglo doznati, čak 72 prvaka, koji su osim u znanju iz jezika, poznavanju informatike ili eko-kvizu, briljirali i u pjevanju, likovnim natjecanjima, odbojci…
Kako je u uvodu naglasila resorna županijska pročelnica Patricija Percan, na 21 natjecanju sudjelovale su čak 44 istarske osnovne škole dok je, što se srednjoškolaca tiče, na 23 različita državna natjecanja sudjelovalo 19 srednjih škola.


- Ovo mi je jedan od omiljenih prijema i čast mi je biti danas s ovoliko državnih prvaka, kazao je na prijemu župan Flego čestitajući svim pobjednicima, njihovim mentorima, ali i roditeljima te školama iz kojih dolaze.


Najveća sreća
- Profesori ne rade samo radi plaće, oni rade iz ljubavi. Cijenimo stoga njihov poziv, kazao je župan navodeći kako za njih nema veće sreće nego kada u razredu imaju djecu koja žele raditi, učiti, dodatno ulagati u sebe i svoje znanje.
Jer, kako je naveo, u školi je bitno steći određena znanja i vještine, ali i naučiti učiti, steći radne navike i shvatiti da se, na kraju krajeva, rad uvijek isplati. Kako je poručio mladima, pred svima nama zajedno je odgovoran zadatak da u Istri "sagradimo gnijezdo", da svatko u njega ugradi svoju malu slamku kako bi mladi imali mogućnost odabrati Istru i Hrvatsku za svoj život, a ne odlaziti izvan nje i kako bi imali mogućnost jednog dana odabrati radno mjesto po svojoj želji u svom rodnom kraju.


Balkan juniorNicole Martinović državna je prvakinja u poznavanju talijanskog jezika, učenica je osmog razreda Osnovne škola Marije i Line iz Umaga. Kako nam je kazala, natjecanje iz talijanskog održano je u Daruvaru, a za njega se odlučila jer, osim što uči talijanski jezik od drugog razreda, ponekad ga kod kuće i govori i ima rodbinu u Italiji.
- Okušala sam se i u drugim natjecanjima, pa sam tako bila prva na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, a sudjelovala sam i na kvizu Lijepa naša te Čitanjem do zvijezda, kazala nam je Nicole, odgovarajući na naše pitanje da se planira upisati, a gdje drugdje, nego u jezičnu gimnaziju u Pazinu. Inače, profesorica mentorica bila joj je Martina Baljak.
Adam Vozila i Marko Damjanić pobjednički su par iz Srednje škole Mate Balota iz Labina. Dečki iz trećeg razreda pobijedili su na natjecanju iz elektrotehnike i robotike pod nazivom Balkan junior.


- Ovogodišnjem natjecanju domaćin je bila upravo naša škola u kojoj su se okupili natjecatelji s područja teritorija bivše Jugoslavije, ali i Rumunjske i Turske, pojasnio nam je Adam, dodajući da su se natjecali u teorijskom i praktičnom dijelu. Teoriju su, kako nam je kazao Marko, "uništili", dok su u praktičnom dijelu izradili robota.

Državni prvaci
Učenici koji su najbolji u svojim kategorijama su: Nicole Martinović (talijanski jezik), Filip Blaž, Mila Goleš, Tea Grbac, Lucija Gusak, Nicole Cindrić, Rayan Vižintin, Lara Bistrović, Erika Božić, Melissa Božić, Petra Antonia Jermaniš, Rasel Đurđević, Lucia Prokopljević, Martina Bubola, Mery Veznaver, Toni Grbac, Lana Đurđević, Monika Bogolin, Lana Omerčević, Ena Dupanović, Rina Paoletić, Melisa Ćosić, Alex Labinjan, Gea Sophia Haček, Marisa Perviz, Erik Dolić, Melani Vodopija, Andrea Villanovich, Leo Dupanović, Paola Gašparić, Nicolina Bajić, Thomas Matijević, Dorotea Vukdedević, Nika Čolak, Tea Batrnek (61. glazbene svečanosti), Larisa Kamberović, Ana Šverko, Ena Prnjavorac, Eni Suljić, Lea Vitasović, Sara Kuftić, Anatea Cossara, Ileana Demori, Chiara Bonassin, Noela Trento (odbojka), Leon Marquardt (njemački jezik), Lea Mandić (LIK 2018), Karlo Frankola (osnovne informatike), Adam Laković (talijanski jezik), Brian Perin (talijanski jezik), Karla Legović i Ana Sokač (Državna smotra učeničkih zdruga), Frane Batagelj, Lovre Labura, Marko Rašin i Klara Pauletić (eko kviz), Mellani Sabo, Dora Erceg (Gastro 2018), Adam Vozila i Marko Damjanić (Balkan junior), Maurizio Ivetić, Toni Šetić, Roko Poropat, Adrian Janjiš, Luka Jan Pamić, Sebastian Sponza, Matija Trošt, Leon Trošt, Luka Matošević, Mario Lopandić, Simon Đekić, Tomas Vaccani (odbojka).
(Borka PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ, Glas Istre)
Poveznica:
POLUOTOK PAMETI: Istra ima čak 72 državna prvaka sa školskih natjecanja - glasistre.hradam vozila marko damjanić prijem balcan junior robotika obrazovanje znanje uspjeh