MEĐUNARODNA UTAKMICA PASA PTIČARA NA LABINŠTINI: Lovački psi “dizali” šljuke

MEĐUNARODNA UTAKMICA PASA PTIČARA NA LABINŠTINI: Lovački psi “dizali” šljuke

25.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

LABIN - Kinološka udruga Labin organizirala je u subotu i nedjelju Međunarodnu utakmicu pasa ptičara na šljuku bez odstrela, koja se u kategoriji otočnih pasmina boduje za međunarodni Trofej Giorgio Gramigani.

Sudjelovalo je 20 vlasnika pasa iz Hrvatske i Italije s ukupno 50 pasa. Natjecanje se odvijalo u lovištima lovačkih društava Kamenjarka Labin, Kamenjarka Pićan, Zec Kršan i Balotin Vinež. Prvog dana natjecanja pobjednik u kategoriji kontinentalnih pasmina bio je Tantale de Keranlouan, epanjel breton u vlasništvu Umberta Salettija, a u kategoriji otočnih, odnosno britanskih pasmina engleska seterica Foan Patti, vlasništvo Fabrizia Balocija.

U subotu je održano i specijalno natjecanje ženki engleskih setera u kojemu je pobijedila Fosca Ilda Battanela. Vladali su gotovo idealni vremenski uvjeti, a psi su ukupno "digli" 20 šljuka. U nedjelju, po kišnom vremenu, broj otkrivenih "kljunaca" bio je upola manji. Otočne pasmine ostale su bez rezultata, a među kontinentalnima je najbolji Salettijev epanjel breton Calin de Keranlouan.

- Psi se svrstavaju u tzv. baterije, odnosno skupine koje na određenom području lovnog terena traže šljuku. Svakih 15 minuta pušta se po jedan pas. Cilj je da u stilu pasmine pronađe šljuku i nakon toga ostane stajati do dolaska vodiča. Ocjenjuje se ukupna kvalitetu rada u zadanom vremenu. Jedini smo u Hrvatskoj koji organiziraju ovakvo natjecanje, što je izvrsna promocija Labinštine kao destinacije lovnog turizma, kaže Darko Martinović, predsjednik Kinološke udruge Labin i jedan od sudaca. Uz njega su žiri činili Dušan Uljančić, Fulvio Titonel, Drago Šantić, Milan Čulinović, Slobodan Hrvatin, Bortot Adelchi i Pietro Frangini, a Hrvatski kinološki savez predstavljao je Pio Klun. R. SELAN

 

 

kinologija lovački psi lov nazjecanje