Maškare preuzele ključeve Labina, razgovor sa Pipicom(Fotogalerija)

Maškare preuzele ključeve Labina, razgovor sa Pipicom(Fotogalerija)

12.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Maškarana skupina "Labinjonska kompanija-domoća folšarija" danas u 13 sati organizira mimohod od Katura do centra gdje će od gradonačelnika preuzeti ključeve grada i podići pusta. Slijedi "Labunjonski đir" tijekom kojeg će u 15:30 sati posjetiti Koromačno, dva sata kasnije Nedešćinu, au u 19:30 predviđen je dolazak u Čepić gdje će se održati maskembal.

Uz "Folšariju" u veseloj povorci sudjelovat će gradski orkestar limene glazbe i mališani iz Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac", a dolazak su najavile i maškare iz Plomina, Čepića, Kožljaka, Žejana, Šapljana, Rupe, Selca,Cresa, Krimeje, Pehlina, Sovinjaka, Delnica i Rijeke.

Spaljivanje ovogodišnjeg pusta Vraga Krešimentića održat će se 5. veljače ispred SŠ „Mate Blažine".

Ostale informacije o aktivnostima Folšarije:

http://www.labin.com/web/vijest.asp?id=1425

 

Ključevi su preuzeti iz ruku dogradonačelnice Liliane Vale i proglašena je jednomjesečna karnevalska vlast.

Pust Vrag Krešimetić podignut je na vrh rasvjetnog stupa tako da je potpuno nedostupan onima koji bi ga htjeli ukrasti, što se ranijih godina događalo.


- Ako nekome ovaj put to uspije, ja ću mu pokloniti još tri takva pusta!, poručio je voditelj programa Darko Batelić Pipica.
Domaćini su se ove godine maskirali u hrvatske nogometaše i ruske tajkune – one koji nisu ispunili obećanje da će Hrvatskoj reprezentaciji pokloniti četiri »mercedesa« zbog pobjede nad Engleskom. Kao ilustracija služi jedan oldtajmer, a druga tri su bicikli na koje je montiran veliki »ciljnik«, zaštitni znak te marke automobila.

Najviše simpatija nekoliko stotina promatrača pokupila je Čepljonska baletna škola koja se pokazala nadasve liberalnom glede fizičkih predispozicija i spola plesačica. Pehlinska gospoda su kao i uvijek plijenila pozornost svojim kostimima s početka prošlog stoljeća, Riječani su bili mušketiri, Rupljani pajaci, Krimejci mornari, a maškare iz Selca obukle su kostime zločestih vila, što je, kažu, nešto posve drugačije od vještica. Žejanski zvončari stvarali su buku bez koje više nije moguće zamisliti pošteni karneval.

Tim povodom s tajnikom Udruge popularnim Pipicom porazgovarali su na Radio Labinu tome koliko je zadovoljan ovogodišnjim mimohodom maškara, tko je sve sudjelovao, a saznali smo i tko je glavni krivac za sve probleme. (opširnije audio Pipica 1)
Pipica je najavio gostovanje LKDF u Delnicama, Samoboru, Lovranu i konačno 3. veljače na Riječkom karnevalu. Također pokušao je dati odgovor na pitanje zašto izostaje bolja posjećenost maškaranog labinskog đira. (opširnije audio Pipica 2)

Maškare Labin labinjonska kompanija domoća folšarija Pipica meštar rastjerivanje zime preuzimanje ključeva maškare tradicija