Marta Modrušan i Lana Klobas na državnom turniru mladih prirodoslovaca

Marta Modrušan i Lana Klobas na državnom turniru mladih prirodoslovaca

19.10.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U šk.g. 2016./17. na "Turniru mladih prirodoslovaca"  natjecale su se dvije naše učenice - Marta Modrušan s radnjom „Jabuke“ (istraživanje brzine procesa posmeđivanja jabuka te testiranje metoda za sprječavanje te pojave)  i Lana Klobas s radnjom „Mlijeko“ (pronalaženje jednostavne metode za određivanje nekih od bitnih svojstava mlijeka).

 

Njihovi radovi  napravljeni tijekom Turnira mladih prirodoslovaca su objavljeni u "Zborniku radova Hrvatskog turnira mladih prirodoslovaca" koji će budućim generacijama služiti kao primjer kako napisati istraživački rad. Radovi su rađeni pod vodstvom profesorice kemije i mentorice Olivere Tadić.


Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz svih područja prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike.


Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (IYNT).

 

Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati.


Radove učenika pregledava i ocjenjuje više nezavisnih ocjenjivača te se učenici pozivaju na Državni turnir mladih prirodoslovaca na temelju dobivenih ocjena.

 

ssmb.hr

 

 

marta modrušan lana klobas srednja škola mate blažina olivera tadić prirodoslovlje