Marin Brkarić za putne troškove do Sabora naplatio 76.507 kuna proračunskog novca

Marin Brkarić za putne troškove do Sabora naplatio 76.507 kuna proračunskog novca

22.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Saborski zastupnici iz Istre, njih šestero koji cijeli ovaj mandat dolaze na zasjedanja osobnim automobilom, potrošili su na kilometražu i cestarine više od pola milijuna kuna. Iznosu od točno 524.995 kuna može se pribrojiti i simbolični trošak od po 1.256 kuna za Furija Radina i Borisa Miletića, koji je prikazan za 2009. godinu, jer ti zastupnici, očito, ne naplaćuju svoje putne troškove na saborskoj blagajni.

Preostali istarski zastupnici – Marin Brkarić, Damir Kajin, Tanja Vrbat, Dino Kozlevac, Silvano Hrelja i Nevio Šetić – u dosadašnjem su mandatu prosječno potrošili po oko 90 tisuća kuna na «ime» putnih troškova od kuće do posla. To je daleko manje od rekordera saborske kilometraže, Frane Matušića, Rade Bošnjaka i Marina Jurjevića, koji su samo u ovom mandatu «zavozili» između 200 i 300 tisuća kuna po automobilu.

Najviše putnih troškova među zastupnicima iz Istre imao je zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, 102.137 kuna. Umažanka Tanja Vrbat, zastupnica SDP-a, potrošila je 92.413 kuna, HDZ-ov Nevio Šetić koji je prijavio da putuje iz Bala 91.919 kuna, dok putni računi IDS-ovca Damira Kajina iznose 91.314 kuna. SDP-ov Dino Kozlevac u dosadašnjem mandatu koristio je osobni automobil za 70.705 kuna, a IDS-ov Marin Brkarić potrošio je 76.507 kuna u istu svrhu.

«Pomalo mi je degutantno razgovarati o toj temi», otvoreno kaže Silvano Hrelja. «Idemo svojim autom, koji smo kupili na kredit, trošimo ga zbog svog posla. Ne primamo ništa suvišno, pa i drugi radnici dobivaju naknadu za prijevoz na posao», objašnjava Hrelja.

«Ukazujemo na problem tamo gdje ga nema», slaže se Damir Kajin. «Svaki zastupnik u jednom mandatu ''potroši'' jedan auto i može ga baciti», dodaje IDS-ov zastupnik, koji podsjeća na to da zastupnik u Saboru «ima samo plaću i sobicu za prespavati u Zagrebu».

«Ja štedim novac državnom proračunu, jer idem kroz Sloveniju, a ne naplaćujem vinjetu», tvrdi SDP-ova Tanja Vrbat. Ističe da tako brže dođe do parlamenta, ali i da je svojim autom, otkako je izabrana, prešla 80-ak tisuća kilometara. «Zastupnici nemaju privilegije koje javnost pretpostavlja da imaju. Čak ni regres za godišnji odmor», dodaje Vrbat. (D. GRAKALIĆ)

 

putni trošak financiranje sabor politika ids marin brkarić boris miletić