Luka Bršica prkosi krizi

Luka Bršica prkosi krizi

9.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RAŠA - »Iako u uvjetima financijske krize, koja se kroz smanjeni protok roba počela osjećati i u lukama, nije realno očekivati nastavak pozitivnih trendova iz posljednjih šest godina kada smo udvostručili ukupan promet, stabilna nam tržišna pozicija omogućava planiranje realizacije za iduću godinu na razini ovogodišnje. Takve se procjene odnose i na Bršicu«, izjavila nam je Sonja Tešić, glasnogovornica Luke Rijeka.

Napomenula je pritom da će Luka Rijeka, s prometom većim od šest milijuna tona, ostvariti ponajbolji rezultat u posljednjih dvadesetak sezona. Spomenuti raški porat ovo poduzeće koristi na temelju koncesije Lučke uprave Rijeka.


Od kapetana Ive Škopca, rukovoditelja luke Raša, doznajemo da je Bršica u prvih 11 mjeseci praktički već ostvarila ovogodišnja očekivanja: pretovarena je 71 tisuća tona drva za Italiju te 450 tisuća tona kamena za Egipat na ukupno 181 brod. Prošle je godine ukupno realizirano 458 tisuća tona tereta na 176 brodova.
U hangarima u obližnjim Štalijama tvrtka Šerif trenutno skladišti 22 tisuće kubika, a riječko Exportdrvo 17 tisuća kubika drva, najvećim dijelom hrvatske bukovine. Kamen, inače, dolazi iz Kanfanara, odnosno iz Istarske tvornice vapna na Most Raši.


Iako je ova luka opremljena i terminalom za prijevoz stoke - koji je svoj bum doživljavao osamdesetih godina - on se ove godine nije koristio. Lani je, pak, ostvaren promet od oko tisuću i pol grla iz Todorićeva Agrokora.


- Što se trgovine stokom iz Europe za zemlje Bliskog istoka tiče, čekamo bolje dane, makar zasad nema naznaka promjena. U zlatnim danima 80 posto stoke stizalo je iz Njemačke. Posljednji veći promet zabilježen je prije osam godina, no sve je zaustavilo kravlje ludilo koje se tada pojavilo u toj zemlji, kaže Škopac.


Na upit je li u Bršici naglasak trebalo staviti na drvo kao atraktivniji teret, a od kamena polako odustati - kako je to svojedobno u našem listu sugerirao dožupan Marin Brkarić, Labinjan u Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka - Škopac je kategorički poručio: »Ni u kom slučaju! Svaki teret Bršici je dobro došao, treba iskoristiti svu infrastrukturu«.
Bršica trenutno zapošljava 60 radnika, najvećim dijelom iz Raše te manjim iz Labina i Barbana. U boljim danima ovdje su radila 172 dokera, a nakon krize ''97. godine ostalo ih je tek 27, koji su bili prisiljeni svakodnevno putovati na posao u Rijeku.
Povećanje tereta posljednjih godina Bršica ponajviše može zahvaliti procvatu prometa kontejnera u riječkom terminalu: drvo je tada, prije godinu i pol, premješteno u Raški te dijelom u Bakarski zaljev. Prethodno je ova luka »radila« samo kamen te neko vrijeme ugljen za termoelektranu koji sada stiže direktno u Plomin.

I. RADIĆ

Luka Bršica Bršica Štalije izvoz prijevoz luka Ivo Škopac Marin Brkarić Lučka uprava Rijeka Sonja Tešić