Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3

Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3

19.3.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer je u prostorijama Istarske razvojne agencije u Puli održano javno predstavljanje projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje - faza 3 (LPE-3). S ciljevima i sadržajem projekta nazočne su upoznali Cleofe Guardigli – međunarodna glavna stručnjakinja odgovorna za obalne županije s lokalnim uredom u Splitu i Irena Peruško odgovorna kontakt osoba za LPE 3 projekt Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Puli.

 

Opći cilj projekta je smanjiti nezaposlenost i „prijetnje“ od nove nezaposlenosti. Aktivnosti projekta sastoje se od tri komponente:

- Komponenta 1 – Analiziranje i unapređivanje koncepta lokalnog partnerstva uključenog u kreiranje regionalnih politika zapošljavanja, strategija i aktivnosti na tržištu rada.

- Komponenta 2 – Poticanje razvoja ljudskih potencijala na regionalnoj razini koristeći partnerski pristup i standarde Europskog socijalnog fonda.

- Komponenta 3 – Jačanje kapaciteta potencijalnih prijavitelja za planiranje, izradu i provođenje aktivnih mjera za zapošljavanje u sklopu partnerskog pristupa.

 

Projekt proizlazi iz dosadašnjih projekata Lokalna partnerstva za zapošljavanje (faze 1 i 2) koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje provodio kroz programe CARDS 2002 i CARDS 2004. Nastojat će uspostaviti blisku suradnju s osam već postojećih lokalnih partnerstva. Mjesto provedbe projekta bit će 21 županija. Uz to, aktivnosti obuhvaćaju strategije razvoja ljudskih potencijala i akcijskih planova na županijskoj razini, razvoj projektnih programa s novim partnerstvima u 13 županija, obuku njihovog kadra o partnerskom pristupu, Europskoj strategiji zapošljavanja i Europskom socijalnom fondu.

 

LPE-3 će promicati suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje na središnjoj i lokalnoj razini te s ostalim dionicima. Projekt se financira u sklopu IV. Komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) „Razvoj ljudskih potencijala“. Pridonosi provedbi prioritetne osi 1 u sklopu operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala 2007-2009. Inicijator i korisnik projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje

 

 

zapošljavanje projekti radno mjesto nezaoslenost eu IPA hzz partnerstvo