LNG: polutajna javna rasprava

LNG: polutajna javna rasprava

9.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

ZA ODABIR LOKACIJE ZA LNG TERMINAL VEĆ 20 DANA SAMO NA WEBU MINISTARSTVA OTVORENA JAVNA RASPRAVA. Iz udruge Zelena Istra izvijestili su da su slučajno na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša vidjeli da je objavljena javna rasprava o prethodnoj procjeni utjecaja na okoliš potencijalnih lokacija terminala za ukapljeni prirodni plin na području Njivica i Omišlja na Krku te u Bakarskom, Plominskom i Raškom zaljevu. Cilj procedure koja je zapravo javnosti nova i nejasna, a naziva se prethodna procjena utjecaja na okoliš, utvrđivanje je lokacije koja će biti najprihvatljivija s aspekta održivog razvoja i zaštite okoliša.

 


- Ovo nije klasična procjena utjecaja na okoliš, sada se ne govori o tehnologiji i potencijalnim štetama, što će tek uslijediti, sada se govori isključivo o odabiru lokacije, rekla nam je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić koju, iako pozdravlja ovakvu inicijativu rasprave o odabiru lokacije, čudi kako javnost nije izviještena da je ova javna rasprava u tijeku od 17. lipnja i da traje 30 dana! Dakle, građanima ostaje tek 10 dana da daju svoje prijedloge i primjedbe.

 

Također, kaže da je postupak prethodne procjene utjecaja na okoliš posve nepoznat, a nije riječ o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš, novini koju donosi novi Zakon o zaštiti okoliša, te je obvezna za planove i programe.
- Ako se radi o novoj formi, Ministarstvo je to trebalo bolje objasniti javnosti, ovako smo zatečeni i ne znamo o čemu se radi jer na ovaj način na koji je objavljena ova javna rasprava neće biti omogućeno smisleno sudjelovanje građana. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se radi nešto nalik na stratešku procjenu utjecaja na okoliš, kaže Radojčić.


Za odgovor smo upitali i Ministarstvo zaštite okoliša, a na njega još čekamo. Informaciju objavljujemo da bi se javnost, iako već kasno, mogla uključiti, a Zelena Istra podnijela je Ministarstvu zahtjev za produljenjem javne rasprave za minimalno 20 dana da bi građani imali vremena za analizu vrlo opsežne studije izbora lokacije za ukapljeni prirodni plin.
- Studijom su analizirane dvije lokacije na Krku, dvije oko Bakarskog i pet oko Raškog zaljeva, s tim da se u zaključku preferiraju lokacije Dina na Krku kod Omišlja i Ubac na ulazu u Raški zaljev, kažu u Zelenoj Istri.


Iz udruge su nam prenijeli i odgovor koji su dobili od Ministarstva, a u kojem stoji da će se u daljnjem tijeku prethodne procjene konzultirati s javnošću održavanjem okruglog stola na kojem će se raspraviti o cjelokupnoj dokumentaciji. Nakon provedene prethodne procjene temeljem Zakona o zaštiti okoliša provest će se postupak procjene utjecaja na okoliš, ovog puta već odabrane lokacije terminala za ukapljeni prirodni plin, izvijestili su Zelenu Istru iz Ministarstva.

Saša BRNABIĆ

Stručno povjerenstvo raspravljalo o zaštiti okoliša

Nakon što je Vlada trebala do 1. lipnja donijeti odluku o lokaciji LNG-a, Ministarstvo zaštite okoliša 30. svibnja donijelo je odluku o imenovanju povjerenstva za ocjenu studije izbora lokacije terminala za LNG. »Članovi su u povjerenstvo imenovani na prijedlog tijela državne uprave i područne samouprave te iz redova znanstvenika i stručnjaka«, kažu u Ministarstvu. Proteklog tjedna održan je sastanak povjerenstva i nositelja izrade studije, tvrtke Econerg iz Zagreba, te su izneseni prijedlozi o pitanjima u vezi sa zaštitom okoliša kojima je potrebno dopuniti studiju.

 

 

Foto: Dušica Radojčić

 

utjecaj LNG terminal raški zaljev Ubac plin javna rasprava Ministarstvo okoliš procjena Zelena Istra okoliš ekologija Omiš Econerg