Lječnici upozoravaju: I Coldrex i Caffetin opasni za vozače

Lječnici upozoravaju: I Coldrex i Caffetin opasni za vozače

29.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Alkohol je najčešći uzrok prometnih nesreća, dok se lijekovi u tom kontekstu vrlo rijetko spominju. Ipak, nuspojave određenih lijekova utječu na sposobnost upravljanja vozilom, pa čak i kad su to »bezazleni« lijekovi koji se mogu kupiti i bez recepta, upozoravaju ljekarnici.
Vozačke sposobnosti, među ostalima, smanjuju preparati protiv prehlade i gripe poput Coldrexa ili Lupocet-flua, lijekovi protiv bolova (Caffetin), dodaci prehrani za bolje raspoloženje (Activin H) te biljni lijekovi za umirenje poput Persena.


Lijekovima i sigurnosti u prometu posvećen je drugi Hrvatski dan ljekarni, 29. listopada, čime ljekarnici žele povećati sigurnost u prometu i skrenuti pozornost na opasnosti pojedinih lijekova za sigurnu vožnju. Prema statistikama, više od 85 posto prometnih nesreća izazvano je ljudskim faktorom, odnosno neadekvatnom reakcijom vozača u kritičnim situacijama. Koliko puta su krivi lijekovi, zasad nitko nije točno izračunao. No, izvjesno je da neki lijekovi predstavljaju veliku potencijalnu opasnost, a mnogi vozači toga nisu svjesni, ističu u Hrvatskoj ljekarničkoj komori.


Oni upozoravaju da, osim lijekova koji su propisani liječničkim receptom, na sposobnost vožnje mogu djelovati i drugi lijekovi koje se može nabaviti bez recepta, kao i dodaci prehrani, koje se može kupiti u supermarketima, putem interneta ili časopisa. Na njihovim pakiranjima, za razliku od lijekova, nema upozorenja vezanih za sigurnost sudjelovanja u prometu.

LJ. B. M.

lijekovi nuspojave Coldrex Caffetin vožnja vozači opasnost upozorenje