Liberalizacija tržišta nekretnina od 1. veljače 2009: Stranci neće izazvati porast cijena nekretnina

Liberalizacija tržišta nekretnina od 1. veljače 2009: Stranci neće izazvati porast cijena nekretnina

27.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

PULA -Liberalizacija tržišta nekretninama, koja će stanovnicima Europske unije od idućeg mjeseca omogućiti legalno stjecanje nekretnina u Hrvatskoj, neće bitno utjecati na porast cijena, slažu se predstavnici istarskih agencija za trgovinu nekretninama. Smatraju da su strani državljani već niz godina aktivno prisutni na domaćem tržištu te da formalna liberalizacija ne bi trebala utjecati na rast cijena. Oni koji su i dosad imali novca najvjerojatnije će kupovati i dalje, a samo otvaranje tržišta strancima neće potaknuti veću kupnju nekretnina jer i njihovi su budžeti podjednako opterećeni financijskom krizom.

 

Marin Baković iz jedne umaške agencije za trgovinu nekretninama uvjeren je da pojačane kupnje neće biti jer su cijene u Istri već ionako visoke te smatra da će se za određeno vrijeme vjerojatno pojaviti i novi kupci, koje su birokratske prepreke dosad sprječavale u kupnji. S druge pak strane veli da su trenutačno svi ukopani - kako prodavatelji, tako i kupci pa i strani državljani. Ističe primjer slovenskih kupaca, koji su lani lako dobivali kredite, a sada ih zbog financijske krize gotovo i nema.

Nužna diferencijacija cijena

- Liberalizacija neće dovesti do radikalnih promjena. Bit ću zadovoljan ako ovu godinu završimo na razini prošle. Svi smo svjesni krize koja se odrazila na tržište nekretninama i uskoro će morati doći do diferencijacije cijena. Činjenica je da su neke nekretnine preskupe, no ono što je atraktivno i dalje će držati cijenu. Lani su investitori u dva navrata povećavali cijene za dva posto, a sada su ih zbog pada prodaje prisiljeni spuštati, veli Baković. Dodao je da se ne slaže s onima koji osuđuju prodaju nekretnina strancima jer, tvrdi on, strani državljanin time trajno ulaže novac u Hrvatsku.

Kad je riječ o konkretnim cijenama, u toj agenciji, koja pokriva područje od Savudrije do Novigrada, napominju da se za kvadrat stana u prosjeku traži od 1.600 do 1.800 eura te da će sve ono što je trenutno skuplje od 3.000 eura po kvadratu morati pojeftiniti. Lokacija je i dalje najvažnija u određivanju cijene pa tako primjerice kuće uz more, s okućnicom i bazenom, i dalje koštaju od 1.500 do 5.000 eura po četvornome metru.
- Nadam da će potražnja barem djelomično rasti, no sumnjam da će se to dogoditi, jer je kriza pogodila i strane državljane, rekao je direktor jedne pulske agencije Mustafa Poljarević. I on ističe da stranci u Istri kupuju nekretnine već godinama te da se uskoro može očekivati padanje cijena. Veli da velikog porasta u prodaji strancima nije bilo ni kada im je omogućeno da kupuju i uknjižuju se na svoje ime pa sumnja da će i najavljena liberalizacija dovesti do većih promjena.


Poljarević kaže da cijene stanova u Puli već neko vrijeme padaju, a kao razlog navodi preizgrađenost, osobito na području Valdebeka. Naime, kupovna moć domaćih kupaca znatno je pala, a sveprisutna recesija utječe i na dobivanje kredita, do kojih se danas dolazi znatno teže nego ranije.
- Kamate sve više poskupljuju i već postoje procjene da će one rasti i do 12 posto. Domaći kupci to jednostavno ne mogu pratiti i dolazi do stagnacije u prodaji. Očito je prisutan i pad u investiranju te time i pad zaposlenosti u firmama koje izvode građevinske radove. Iako je teško prognozirati što će se dalje događati, očekujem da će cijene padati, dok bi se porast optimalno mogao dogoditi za nekoliko godina, veli Poljarević.
Trenutno je na području Pule oko 600 neprodanih stanova, a cijena kvadrata u novogradnjama ponegdje je smanjena s 1.600 na 1.000 eura, što svjedoči da su i investitori u krizi, kaže nam Poljarević. Pogled na nove stanove uz pulsku zaobilaznicu također može posvjedočiti koliko ih se zapravo prodalo. Naime, iako je većina zgrada već odavno izgrađena, na njima se i dalje nalaze natpisi »Prodaje se«.


I dok su cijene nekretnina proteklih godina na Jadranu rasle između 10 i 20 posto godišnje, lanjska statistika ukazuje na porast od tek 3,5 posto. U agencijama napominju da lokacije uz more »drže« višu cijenu pa su tako stanovi u Medulinu ili primjerice Fažani znatno skuplji od onih u Puli. Kvadrat starije novogradnje u Puli tako košta između 1.200 i 2.000 eura, a stanovi u Medulinu dosežu i 2.500 eura po kvadratu. Ni Štinjan ne zaostaje – nekretnine ondje koštaju 1.600 do 2.000 eura, naravno, po kvadratu.

Kao da se nešto čeka

Po riječima agenata, Rovinj već godinama ima status najskupljeg istarskog grada. Stare i obnovljene kuće u centru prodaju se i za astronomskih 6.000 eura po četvornom metru, a prosječna cijena kvadrata životnog prostora starta od 2.000 eura. Vlasnica jedne istarske agencije Patrizia Darrer veli da se sve više stiče dojam da »se nešto čeka«, o čemu svjedoči i trenutačna stagnacija cijena.
Napominje da investitore sve više pritišću banke pa su prisiljeni spuštati cijene i prodavati dio stanova da bi vraćali kredite, a potom ostatak pokušavaju utržiti po realnoj vrijednosti.


- Cijene generalno nisu padale, no oni investitori koji su u škripcu zbog potraživanja banaka prisiljeni su prodavati po nerealnim cijenama. Slična je situacija zahvatila i tržište u Engleskoj te djelomično u Njemačkoj i Italiji, ističe Darrer.
Po njenim riječima, Pula uvijek ima niže cijene od manjih turističkih gradova, a diktira ih lokacija i kvaliteta nekretnine. Tako se primjerice u Šijani kvadrat cijeni 1.400 eura, a primjerice na Verudi i Stoji 2.000 eura.
Dijana Harambašić iz jedne rovinjske agencije potvrđuje utjecaj recesije i veli da se svake godine prodaje sve manje. Ističe da je Rovinj u svakom slučaju specifičan, a za kupnju nekretnina uglavnom su zainteresirani stranci. Stanovi u okolici tog grada prodaju se za 1.600 do 4.000 eura po četvornom metru. Među strancima koji su najviše pokupovali stanove u Rovinju prednjače Englezi, Irci, Talijani, Rusi i Skandinavci. Stare kamene kuće drže cijenu od 800 do 1.000 eura po kvadratu, a ako se radi o novim kućama izgrađenim u tradicijskom stilu početna cijena kvadrata iznositi će najmanje 2.000 eura.

 

Najveći pad cijena u Šibensko-kninskoj županiji

Posljednja analiza internet portala za nekretnine RealEstateCroatia.com (za razdoblje od 9. do 16. siječnja) koji u svojoj bazi podataka broji više od 21 tisuću nekretnina, ide u prilog kontinuiranom padu cijena nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih sedam dana. Najveće smanjenje cijene (4,83 posto) zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji, a najmanje (0,24 posto) u Gradu Zagrebu.

Najveći porast (u odnosu na tjedan prije istraživanja) cijene zemljišta – čak 4,42 posto – jest u Istarskoj županiji.

 

U Istri lagan porast cijena stanova

Po podacima RealEstateCroatia.coma, kvadrat kuće u Istri trenutno košta 1.773 eura i zabilježen je neznatan pad od 0,17 posto po kvadratu. Po prosječnoj cijeni kvadrata kuće Zagreb je u istraživanju zauzeo tek šesto mjesto, a kvadrat stoji kao i u Istri. Prosječna cijena kvadrata kuće na dubrovačkom području iznosi 2.018 eura, dok na splitskom području treba izdvojiti 1.819 eura. Po statistici, prosječna cijena kvadrata stana u Istri lagano je porasla te iznosi 2.272 eura, a četvorni metar zemljišta je 118 eura pa Istra po tom kriteriju zauzima tek sedmo mjesto u Hrvatskoj.

 

Neograničen broj nekretnina za strance

Od 1. veljače, kad liberalizacija tržišta i formalno počinje, stranci će moći posjedovati neograničen broj nekretnina. Dosad je uz suglasnost Ministarstva pravosuđa stranac imao pravo na kupnju samo jedne kuće ili zemljišta. Liberalizacija se ne odnosi na poljoprivredna zemljišta, šume, nacionalne parkove i parkove prirode. Po podacima Hrvatske gospodarske komore, između 1997. i 2006. godine ukupno 3.553 stranca dobila su dozvolu za kupnju zemljišta. Među najbrojnijim kupcima su Nijemci, njih 2.102, Austrijanci (731) i Mađari (128). Britance i Ruse najviše su zanimale nekretnine u Dalmaciji i na otocima, a u Istri su najviše kupovali Talijani i Slovenci.

 

Cijenu u Puli »drže« strogi centar i pogled na more

Na brojnim specijaliziranim internetskim stranicama nailaze se različite cijene stanova u Puli, ovisno o tome u kakvom su stanju, je li riječ o novogradnji ili stanogradnji, a svakako je najbitnija lokacija. U najstrožem centru se tako primjerice dvosoban stan od 54 kvadrata nudi za 93 tisuće eura, onaj od 60 četvornih metara u Šijani prodaje se za 85 tisuća, a toliko će koštati i stan od 40 kvadrata u široj okolici Pule. Također, u strogom centru može se naći stan od 74 kvadrata po cijeni od 100 tisuća eura, dok će trosobni stan na Verudi od 75 kvadrata koštati 98 tisuća.

 

 

Stanovi najskuplji u Rovinju, Novigradu i Umagu

Znatno skuplji stanovi prodaju se u Novigradu, Karigadoru, Umagu, Rovinju i Poreču. Tako će primjerice stan u Rovinju, površine 47 kvadrata, koštati 150 tisuća eura, a 96 tisuća eura trebat će izdvojiti za kupnju jednoipolsobnog stana od 44 kvadrata. Stan u okolici Poreča, površine 41 kvadrat, prodaje se po cijeni od 83 tisuće eura, dok stan u samom gradu, površine 55 kvadrata plus okućnica od 30 kvadrata, stoji 109 tisuća. Za dvosobni stan u Novigradu, površine 49 kvadrata, treba izdvojiti 157 tisuća eura, dok se stan u Karigadoru od 47 kvadrata prodaje za 112 tisuća. Stanu u centru Umaga, čija je površina 32 kvadrata, cijena je 80 tisuća eura.

 

 

 

nekretnine prodaja tržište tržište nekretnina stranci kupoprodaja EU sporazum o stabilizaciji i pridruživanju RealEstateCroatia.com