Legendfest: S vilama i vješticama uživali i odrasli i djeca (Galerija fotografija i Video)

Legendfest: S vilama i vješticama uživali i odrasli i djeca (Galerija fotografija i Video)

3.8.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Kultura

PIĆAN - Mlade dame oštre svoje vještine u streličarstvu jer prijeti im stravično mučenje, smrt od noža pretjerano razigranih dvorskih luda ili čak dekapitacija. Učenje samoobrane na srednjovjekovni način samo je jedan od prizora koji su obilježili ovogodišnje izdanje Legendfesta, festivala legenda, narodnih priča i mitova Istre.

Treće izdanje ove dvodnevne kulturne manifestacije u organizaciji udruge Val kulture iz Zagreba održalo se protekloga vikenda na starom mjestu, u mističnom Pićnu. Ulicama ovoga istarskoga gradića ponovno su šetale vile, vještice, krvnici i dvorske lude.

Na više lokacija, uz radionicu streličarstva i likovne radionice za djecu, primjerice one na temu glagoljice, odigravale su se klasične dramske predstave, predstave za djecu, različiti performansi, od kojih su dva bila rezervirana za stariju publiku.

- Riječ je o nastupima Filipa Ličanina i Davora Dundare, koji imaju specifičan način izražavanja, pa ih ne preporučamo mlađima od 16. Ove smo se godine više orijentirali na program za odrasle, kazao je Bojan Lakoš, umjetnički direktor festivala, koji je ove godine od 40 prijavljenih skupina umjetnika izabrao njih 20. Ove je godine bio zastupljen i fizički teatar, u koji spada plesno-poetski performans "Dokument (žena od iskona" Trupe TO iz Samobora.

Legendfest je službeno otvoren u subotu navečer, na središnjoj pozornici ispred zgrade mjesne osnovne škole, gdje je odigrana komunikativna i dinamična predstava "Istarske štorice" pulskoga redatelja Roberta Raponje, koju je napisao Boris Senker, a nastala je u suradnji udruge FERR i Čakavskoga sabora.

U njoj se na duhovit način progovara o povijesnim temama vezanima uz Istru, a gledatelje se istovremeno upoznaje s autentičnostima Istre, pa tako i s malvazijom i biskom. Festival ovaj put nije propustio ni alternativni liječnik Drago Plečko, koji kaže kako u ovom dijelu Istre ima mnogo toga što bi se moglo istražiti, poput zmajevih brazdi i arhitekture Pićna i njemu sličnih gradova, Motovuna ili Gračišća.

- Istraživanja bi bila na rubu znanosti, ali bi doprinijela turizmu Istre. Osim nastupa glumaca i kazališnih skupina iz Zagreba, Samobora, Dubrovnika, Rijeke, Istre te degustacije vina i rakije, ovogodišnji je Legendfest obuhvatio i likovne izložbe Vinke Krnić, Maje Pasarić, Nenada Pantića, a najmlađima je najzanimljivija bila svojevrsna "kuća strave" Davora Dundare.

 

Foto: performans Davora Dundare

VIDEO

Filip Ličanin legende mitovi performans Pićan narodne priče LegendFest manifestacija Davor Dundara