LegendFest prepoznat kao jedan od najboljih europskih festivala

LegendFest prepoznat kao jedan od najboljih europskih festivala

27.5.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Festival narodnih priča, legendi i mitova LegendFest ovog je mjeseca postao dio festivalske platforme Europa za festivale, Festivali za Europu (Europe for Festivals, Festivals for Europe - EFFE) i dobio je EFFE kvalitetnu marku 2015. - 2016. (EFFE Label) čime je prepoznat kao jedan od najboljih europskih festivala posvećen umjetnosti i zajednici. Ovo priznanje stiglo je baš uoči njegova održavanja ovog vikenda u Zagrebačkoj županiji, ali i uoči skorašnjeg jubilarnog desetog izdanja u Pićanu gdje će se održati krajem srpnja i početkom kolovoza.

 

Ovu međunarodnu platformu pokrenula je jedna od najstarijih europskih kulturnih mreža Europska udruga festivala. EFFE je zamišljen je kao portal za građane i profesionalce, namijenjen je otkrivanju i uključivanju u umjetničke festivale diljem Europe te povezivanju festivala koji se odlikuju umjetničkom predanošću, uključenošću u lokalnu zajednicu i europskim vrijednostima te međunarodnom prepoznatljivošću.

 

Međunarodni ocjenjivački sud ovog je mjeseca odabrao prvu generaciju festivala, njih 761 iz 31 zemlje. Među njima je 20 hrvatskih festivala poput LegedFesta, Dubrovačkog ljetnog festivala, Rovinj Photodaya, Vukovar Film Festivala i Festivala Cest is d'' Best i drugih. 

 

U ovih devet godina održavanja u Pićanu, kroz festival je prošlo više od šest stotina domaćih i inozemnih umjetnika iz gotovo svih umjetničkih područja, a festival svake godine posjeti oko osam tisuća posjetitelja. Rezultat festivala su i već tri tiskane knjige na hrvatskom i engleskom jeziku o mitovima, legendama i pričama Istre. U Udruzi Val kulture koja je pokretač festivala nadaju se i skoroj objavi ilustrirane četvrte knjige „Mistični svijet Istre" a u planu im je i dokumentarni film „Tajanstvena Istra". Festival u Pićanu 2013. godine dobio je i nagradu Simply the Best u kategoriji manifestacija - uprizorenja legendi i povijesti Jadrana,  koju za kreativnost i inventivnost u oblikovanju turističke ponude dodjeljuju Udruga turističkih agencija i časopis Way to Croatia.

 

Organizatori i za ovu godinu najavljuju bogat kreativan program događanja koji će po deseti puta u Pićanu oživjeti likove istarskih narodnih priča, legendi i mitova i ugostili velik broj sudionika i posjetitelja.

 

 

Više na www.legendfest.hr i www.effe.eu.

 

PR

 

 

 

festival mitovi trnoplesari legendfest pićan legende