Lažna briga za drevni Labin

Lažna briga za drevni Labin

9.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kada bi briga labinske gradske vlasti za svekoliku revitalizaciju drevnog, srednjovjekovnog Labina, prije svega njegovog turističkog brandiranja, bila stvarna, a ne tek deklarativna i zapravo lažna, godinama se ne bi spominjalo nečinjenje jednog malog ali ne i nevažnog poteza.

Naime, kao što je praksa u većini europskih zemalja da se putokazima, panoima i na druge načine putnicima uz glavne prometnice ukaže smjer prema kulturnim i povijesnim središtima, tako nešto nikako ne prolazi na prilazu Labinu iz pravca Pule, Rijeke ili turističkog Rapca.

To bi bilo najmanje što bi se moglo učiniti za veći priljev turista u starogradsku jezgru Labina, što je jedan od preduvjeta njegova oživljavanja. Uz trošak koji bi bio simboličan u odnosu na zaobilaznicu ili gradsko parkiralište, koji će, kad-tad, morati na dnevni red, ali na tako nešto nisu se dosad odlučili ni Gradsko poglavarstvo, a ni Turistička Zajednica Grada, na čelu kojih je ista osoba – gradonačelnik Tulio Demetlika.

Štoviše, na velikom panou na prilazu Labinu iz pravaca Rapca, na kojem se prije nekoliko godina nalazio doista simpatičan plakat s crtežom starog grada, uz poziv na više jezika da se posjeti stari grad, trenutačno se kočoperi veliki kos kao dio akcije Županije istarske “Neka moja Istra blista!”

Što bi se zaista trebalo dogoditi da se srednjovjekovni gradić što više približi turistima, odnosno da postane upečatljiv turistički adut Labinšćine?

Moguće je da labinski gradonačelnik ne želi turiste obmanjivati atraktivnošću starog gradića sve dok se ne uredi veliko gradsko parkiralište, izmjeste automobili iz središta starog grada, afirmira projekt kulturnog turizma Labin Art Republika, konačno opet otvori restoran ispod srednjovjekovne lože, otvori više galerija. Ili dobije banka, ljekarna, gradski hotel i drugi sadržaji zbog kojih, od kada Demetlika upravlja Gradom, stanovnici i poslovni ljudi sve češće traže više sreće podno njegovih zidina?

TZ Labin Demetlika turizam sezona LabinArt Repubila LAR Rabac