LAG „Istočna Istra“ započeo provedbu projektne aktivnosti izgradnje edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu

LAG „Istočna Istra“ započeo provedbu projektne aktivnosti izgradnje edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu

23.7.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Započela je provedba jedne od aktivnosti LAG-a „Istočna Istra“ u sklopu međunarodnog projekta suradnje MED-O-VITA za provedbu tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“; izgradnja i opremanje edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu (Vilete). 

LAG provodi ovaj projekt u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin.

Projektant za izgradnju edukativnog gradskog pčelinjaka jest Nova Projekt d.o.o., a izvođač radova je tvrtka De Conte d.o.o.

Međunarodni projekt suradnje „MED-O-VITA“ je projekt suradnje između LAG-a „Istočna Istra“ u ulozi glavnog partnera, te partnera iz Slovenije: LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline.

Svrha edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu jest doprinijeti izgradnji i opremanju društvene infrastrukture koja povećava atraktivnost područja Labinštine i stvara bolje uvjete za kvalitetan život, te omogućava kvalitetnije provođenje slobodnog vremena lokalnog stanovništva. Izrađena infrastruktura će biti dostupna različitim interesnim skupinama i svima voljnima u usvajanju novih znanja kako o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, životnom vijeku pčele i važnosti pčele za očuvanje okoliša, tako i o sadnji mediteranskog medonosnog bilja.


Međunarodni projekt suradnje „MED-O-VITA“ doprinosi prepoznatljivosti područja pčelarstva i valorizaciji pčelinjeg proizvoda, diversifikaciji turističke ponude, očuvanju prirodnog okoliša i razmjeni iskustava i znanja na području LAG-a. U sklopu projekta predviđeno je održavanje manifestacija u Sloveniji i Hrvatskoj, gradnja i opremanje gradskog pčelinjaka, izrada raznih edukativnih i kulinarskih radionica te sadnja medonosnog i začinskog bilja s ciljem očuvanja okoliša te izrada raznih promotivnih materijala i turističkog proizvoda kako bi se postigao prethodno definirani cilj.

gradski pčelinjak pčelinjak lag lag istočna istra med-o-vita