L.A.E. XXI s „Rudnicima kulture“ na turneji po Albaniji

L.A.E. XXI s „Rudnicima kulture“ na turneji po Albaniji

3.10.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu regionalne, suradničke platforme „Rudnici kulture“ u subotu 30. rujna umjetnička frakcija Labin Art Expressa, Metal Guru, otvorila je izložbu „Subpolis – Underground City XXI“ u glavnom gradu Albanije, Tirani. Izložba u Muzeju Bunk’Art 2, bivšem anti-nuklearnim podzemnom skloništu u centru Tirane, kojega je za potrebe policije i tajne službe početkom 80-tih dao izgraditi albanski diktator Enver Hohxa, realizirana je u sklopu projekta regionalne suradničke platforme „Rudnici kulture“ („Mines of Culture“) koji se ove godine provodi u Albaniji, u suradnji s udrugom Qendra URA, novom članicom platforme i istomene međunarodne udruge osnovane 2016. godine, sa sjedištem u Labinu. „Rudnici kulture“ projekt je međunarodne, inter-regionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. uz potporu European Cultural Foundation, Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen 2014.-2017. uz potporu Zaklade „Kultura nova“, Istarske županije te u dva navrata i Grada Labina. Prva faza dovršena je prošle godine osnivanjem udruge „Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma“ od strane: L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont, Beograd (Srbija), Loke Studio, Zagorje ob Savi i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje / Kosovo u pokretu, Priština (Kosovo). Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u bivšoj državi (dostupno na web portalu www.rudnicikulture.com ), objavljena je monografija „Rudnici kulture“ i vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje u 14 bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih mjesta od Slovenije do Kosova, s radovima suvremenih umjetnika iz svih uključenih zemalja, a osnovan je i međunarodni ekspertni tim koji radi na prijedlogu i pokretanju znanstveno-istraživačkog projekta vezanog za rudarenje na ovim prostorima. U cilju širenja platforme na čitavu jugoistočnu europsku regiju, tijekom o.g. pokrenute su i prve projektne aktivnosti u Albaniji, izdano je i drugo, prošireno izdanje monografije „Rudnici kulture“ na engleskom jeziku, dovršen je dokumentarni video o projektu, a u pripremi je inicijalni prijedlog Rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao europske kulturne rute. Putem zagovaračkih aktivnosti te razmjenu znanja, iskustava i dobre prakse, kao i predavanja, radionice, tribine te posebno web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana prvenstveno u bivšim rudarskim mjestima u svim zemljama bivše države, ali i šire. Nakon Albanije (2017.) u tijeku je priprema nastavka aktivnosti platforme u Rumunjskoj (2018.) te u Ukrajini i Bugarskoj (2019./2020.) u suradnji s novim partnerima/članicama platforme iz tih zemalja.

Metal Guru: „Subpolis-Underground City XXI“

Bunk’Art 2, 30.09.-07.09.2017.

Multimedijalna instalacija kojom je Metal Guru u Bunk’Art 2 predstavito umjetničku viziju “Podzemnog grada XXI” Labin Art Expressa sastoji se nekoliko umjetničkih objekata, projekcija, zvuka i drugih artefakata.Umjetnička instalacija započinje baršunastom zavjesom kroz koju posjetitelji “ulaze” u rad Metal Gurua, a na kojoj je srebrnom trakom iscrtan tlocrt VIII. horizonta labinskog rudnika u kojem se planira izgradnja Podzemnog grada, kao i svih izlaznih okna bivših Istarskih ugljenokopa “Raša”.Središnjim dijelom izložbenog prostora dominira projekcija skulpture “Rudara – Ratnika” Marcella Mascherinija iz 1937. koja je na glavnom trgu u Raši stajala do 1947. kada je, nažalost, srušena zbog “simboliziranja” talijanskog fašizma, dok veliki komad izvornog raškog ugljena okovanog željezom i lancima “levitira” obješen o strop galerije. Na zidu prije samog “ulaza” u instalaciju izloženje objekt-instalacija napravljena od originalne ploče s brojevima rudara koji su služili za evidenciju njihova ulaska i izlaska iz rudnika. Na samom kraju instalacije,preko cijelog zida projeciran je video rada Metal Gurua “Spomenik Heroju 21. stoljeća” (goruća skulptura rudarskih čekića).

Osim vizualne instalacija ima i zvučnu komponentu koju također potpisuje Metal Guru. Izložbu je otvorio arhitekt Marko Sančanin, jedan od autora idejnog arhitektonsko-urbanističkog projekta “Podzemni grad XXI”, dok koncept i postav izložbe potpisuju Dean Zahtila i Damir Stojnić (L.A.E. XXI). Uz brojne medije otvorenju je prisustvovalo i osoblje veleposlanstva Republike Hrvatske u Tirani.

Turneja L.A.E. XXI po Albaniji nastavlja se u petak 6. listopada kada će u kulturnom centru “Tula” u Tirani biti otvorena izožba “Mines of Culture – From Industrial to Artistic Revolution” u kojoj će po prvi put sudjelovati i albanski umjetnik Helidon Gjergji, čiji rad “Minefields” time postaje sastavni dio ove putujuće izložbe.

Između navedene dvije izložbe Metal Guru će u rudarskom mjestu Bulqiza izvesti performans okupacije istoimenog rudnika pod nazivom „Zastave“, dok će arhitekt Marko Sančanin održati predavanje o projektu „Podzemni grad“ na Fakultetu arhitekture i urbanizma u Tirani.


Putujuća izložba „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“

 

Tulla – Culture Centre

06.10.-05.11.2017.

Selektor i autor koncepta: Branko Franceschi

Postav: Damir Stojnić (L.A.E. XXI)

Popis umjetnika i radova:
Autopsia (Srbija/CZ), ˝Steel Book˝ – poliptih (metalni objekt)
Metal Guru (HR), ˝HERO XXI – Underground City˝ – video rad
Dario Šolman (HR), ˝Starcity ˝– animirani film i serija 3D crteža
Laibach (Slovenija), ˝Instrumentality of the State Machine” – triptih (offset print na papiru)
Vladimir Knežević (BiH), ˝King and Queen˝ – metalna skulptura
Mladen Miljanović (BiH), ˝Cosa nostra˝ – dokumentarni video performansa
Irena Lagator Pejović (Crna Gora), ˝Equation Function˝ – instalacija
Nikola Pijanmanov (Makedonija), “Nailed Windows” – slika (miješana tehnika na drvu)
Alban Muja (Kosovo) “HOTel” – objekt/instalacija
Helidon Gjergji (Albania) “Minefields” – digitalni printevi na ALU pločama

Tijekom izložbe bit će organizirana i projekcija dokumentarnog filma “Stara škola kapitalizma” Želimira Žilnika (Srbija).

Organizator: Labin Art Express XXI (lae@pu.t-com.hr / www.lae.hr)

Suorganizator: Tulla – Culture Centre, Tirana (https://www.facebook.com/tullacenter/)

www.rudnicikulture.com / www.minesofculture.com

 

Ovaj projekt provodi se uz potporu: Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva kulture i Istarske županija

Rudnici kulture Tirana Albanija rudnici ugljen izložba L.A.E. XXI Damir Stojnić Marko Sančanin Kultura nova Labin turneja Dean Zahtila Noel Mirković