Ladonja očekuje ulazak u Sabor, građanima ostaje još godina dana do izbora zastupnika

Ladonja očekuje ulazak u Sabor, građanima ostaje još godina dana do izbora zastupnika

13.1.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Udruga građana Ladonja pored trajnog dijaloga sa svojim članovima o rezultatima rada redovito istražuje i odaziv građana korisnim inicijativama i projektima. Agencija Mediana u prosincu je prošle godine, po treći put, u 8. izbornoj jedinici telefonski anketirala 800 punoljetnih građana. U istraživanju je postavljeno i nekoliko pitanja o političkim preferencijama i glasačkim intencijama građana.

 

Na pitanje za koju biste stranku ili koaliciju stranaka glasali, ako bi se izbori za Sabor održavali sljedeće nedjelje, najveći broj ispitanika ili 50,7 posto njih u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća Istru, Rijeku i Kvarner, svoje bi povjerenje ukazao koaliciji SDP-IDS.

 

Na drugom mjestu s 8 posto glasova ispitanika je koalicija Akcije mladih i Liste za Rijeku, a na samom pragu ulaska Sabor sa 6,6 posto glasova ispitanika je koalicija HNS-HSU. Zanimljivo je da Ladonja, koja nije registrirana kao stranka, u cijeloj 8. izbornoj jedinici sama postiže 5,2 posto glasova ispitanika.

 

Već treće uzastopno istraživanje u 8. izbornoj jedinici omogućava sistematično praćenje trenda, koji je za Ladonju izuzetno pozitivan. Krajem 2009. godine Ladonja još nije bila dovoljno prepoznata kao potencijalna politička opcija (dobivala je 1,9 posto glasova ispitanika), ali rad na terenu, u Skupštini Istarske županije, općinskim i gradskim vijećima već u prvoj polovici 2010. godine diže prepoznatljivost Ladonje u nekim istraživanjima iznad tri posto. Zadnje istraživanje u prosincu 2010. pokazuje da Ladonja ima već 5,2 posto glasova birača u 8. izbornoj jedinici.

 

Uz takav pozitivan trend do parlamentarnih izbora krajem 2011. godine realno je očekivati rast vjerovanja u Ladonju iznad 7 posto i njezin ulazak u Sabor s jednim saborskim zastupnikom. Bila bi to jasno izražena potreba građana  za  nezavisnim pokretima i strankama, ali i dokaz njihovog sve većeg nepovjerenja u etablirane političke opcije.

 

Rezultat Ladonje, Akcije mladih i Liste za Rijeku tako na političku mapu Istre, Rijeke i Kvarnera ne donosi samo odgovornost ozbiljnih novih civilnih pokreta, spremnih donijeti realne promjene u društvu, već i obećanje o neizvjesnoj i zanimljivoj izbornoj utrci za Sabor.

 

 

U Puli, 14. siječnja 2011., propćenje za medije, Ladonja

 

politika izbori ladonja ids sabor