Laburisti: Briketi SRF-a s Kaštijuna energent za Koromačno?

Laburisti: Briketi SRF-a s Kaštijuna energent za Koromačno?

5.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Prema zadnjim informacijama, Županijski centar za gospodarenje otpadom ‘''Kaštijun'''' dobio je i posljednju građevinsku dozvolu čime je ušao u završnu fazu realizacije, a s radom bi trebao početi u drugoj polovini godine. Činjenica je da su rokovi sve kraći, a javnost još uvijek nema saznanja gdje će završavati i tko će preuzimati briketirani otpad SRF, rekao je na početku jučerašnjeg druženja s novinarima prvi istarski laburist Damir Ilić.

- Nepoznato ostaje i je li još uvijek aktualno pismo namjere koje su Istarska županija i Grad Pula još 2007. godine potpisali s tvrtkom ‘''Ecorec'''', a partneri su se obvezali da će potpisano kao i druge ugovore držati u strogoj tajnosti, od naših građana. SRF kao frakciju iz komunalnog otpada preuzimati će Holcim za tvornicu cementa u Koromačnom kao gorivo u proizvodnji cementa, a uslugu bi vjerojatno plaćao Kaštijun, odnosno, naši građani.

 

Nažalost, zbog loše MBO tehnologije koja se namjerava instalirati na Kaštijunu, a čija je planirana namjena proizvodnja SRF-a i briketiranje otpada po mogućnosti sa što više plastike zbog većih kaloričnih vrijednosti, te korištenju kao energenta u Koromačnu, upozoravamo na moguće štetne učinke po naše građane, istaknuo je Ilič.

 

Županijski vijećnik Laburista Mario Radošić je naglasio da sagorijevanjem SRF-a i sličnih materijala i loše projektiranih sistema i cementarama, oslobađaju se najotrovniji spojevi poznati znanosti kao što su dioksini i furani, koji su vrlo postojani i štetno djeluju izravno na ljude i životinje, ili indirektno preko hranidbenog lanca.

 

- Još je gora činjenica da se svi produkti nepotpunog sagorijevanja, de-novo sinteze (dioksina i furana) i teški metali ugrađuju u cement. Spaljivanje otpada je danas veliki biznis, tako pojedine cementare ostvaruju veći profit spaljivanjem otpada nego od prodaje cementa.

Naravno, kao i uvijek postoji mogućnost, kada je riječ o velikim kompanijama, da se i ovakav ekološki genocid, a motiviran pohlepom i profitom dogodi i u našoj županiji. Da je stanje alarmantno, govori i statistika po kojoj Istra kao regija ima najviše malignih oboljenja u RH, tako da se praktički svaka druga obitelj suočava s tom opakom bolešću.

Zato tražimo da nadležna županijska tijela i tvrtka Kaštijun izađu u javnost s informacijama o plasmanu SRF-a te jasno kažu hoće li se on spaljivati u Holcimu, hoće li Holcim preuzimati SRF iz Marišćine kada bude dovršen projekt iz susjedne riječke županije ili nekih drugih odlagališta EU, pita se Radošić. Tician Peruško je rekao da Laburisti, ako je Holcim definiran kao konačna lokacija, traže formiranje povjerenstva na razini Istarske županije sa zadaćom kontinuiranog praćenja i kontroliranja podataka o ispuštanjima prilikom spaljivanja.

 

- Pod nadzorom tog povjerenstva trebali bi biti i ostali zagađivači, poput Plomina I, kod kojeg je ovih dana zabilježeno prekoračenje satnih vrijednosti za sumpor dioksid, čime je ugroženo zdravlje stanovnika i zagađen okoliš. Povjerenstvo bi građanima pružalo relevantne informacije kroz mjesečna izvješća koja bi se objavljivala na stranicama županije i u javnim glasilima, rekao je Peruško. C. B. GALIĆ

briketi tician peruško spaljivanje otpada koromačno ecorec ekologija srf otpad laburisti holcim spaljivanje srf briketi politika kaštijun