Labinu petica i posebno priznanje instituta za transparentnost proračuna

Labinu petica i posebno priznanje instituta za transparentnost proračuna

5.7.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Proračunska transparentnost i odlična ocjena Instituta za javne financije već su postale normalna stvar svake godine kad je Labin u pitanju. Ove godine ništa drukčije osim što je Labinu uz peticu za transparentnost uručeno i priznanje Instituta za javne financije.

Naime, Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2021. – travanj 2022.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

proračun transparentnost.grad labin