Labinština: višak kiše manjak turista

Labinština: višak kiše manjak turista

6.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Nakon prvosvibanjskih praznika kada se u Rapcu odmaralo oko 5 tisuća turista, a slovenski se jezik čuo najčešće, život u rapcu, gdje sada boravi oko 1500 gostiju, sveo se u uobičajeni ritam. Plaže su prazne, kupača nema zbog niskih temperatura, a rijetki su i oni koji se sunčaju, pa su ležaljke još uvijek neiskorištene. Vrijeme se uglavnom provodi u šetnji, izletima ili obilasku starog Labina.

I dok se svi oni koji žive od turizma pripremaju za novi val turista potkraj svibnja, ima dovoljno i za ocjenu prvosvibanjskog testa, koji obično bude podloga za procjene nove turističke sezone. Ako je vjerovati njihovim komentarima turista bi moglo biti više nego lani, ali takozvana vanpansionska potrošnja će biti skromnija, što zbog rasta cijena kod nas, ali i Europi.

I dok su prognoze u pravilu neizvjesne, varljive i ovisne o mnogim detaljima, uključujući i vrijeme, statistički podaci o broju noćenja u proteklom dijelu godine, koje prikuplja Turistička zajednica Grada Labina, su točni. A oni kažu da je u prva četiri mjeseca na području Grada Labina ostvareno oko 62 tisuće noćenja, što je za četvrtinu manje nego lani. Sam travanj bio je još lošiji sa oko 37 tisuća noćenja, ili uz pad od 38 posto, što se objašnjava drugačijim rasporedom crkvenih blagdana, ali i učestalim kišama. Na kraju ovog mjeseca mnogo će toga biti jasnije. (MM)

 

Foto:Rabac,plaža u Maslinici

turizam TZ prvomajski praznici statistika turisti Rabac Labinština noćenja