Stampar M - Stampar

Labinština spašava Rašane od smrada?

Labinština spašava Rašane od smrada?

30.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Raški načelnik Josip Knapić na sjednici Općinskog vijeća u četvrtak zatražio je da sanaciju kanala kroz Rašu, u koji se slijevaju otpadne vode iz labinske fekalne stanice, sufinanciraju i Grad Labin te tri općine na Labinštini po uzoru na zajednički projekt vezan uz deponij Cere. Potpisivanje sporazuma o solidarnosti za taj, kako je naglašeno, komunalni prioritet, koji treba realizirati prije izgradnje pročistača, podržali su svi vijećnici.

- Zagađena voda ponire kroz kavernu u Krapnu i tko zna gdje završava, a Rašom se ljeti širi smrad i leglo je insekata. Kritično je i u dijelu kanala otpadnih voda koji se nastavlja uz Vlašku prema Štalijama, na ušću rijeke Raše u more, budući da su nedaleko kapitalni izvori pitke vode Fonte gaj i Kokoti. Nitko ne sluša naša upozorenja. Ispada da smo najveći grad zagađivač u Istri, požalio se Knapić. Ističe i potrebu čišćenja kanala kojima se u Rašu slijevaju oborinske vode iz Kapelice, Vineža, Sv. Bartula i okolnih sela.

Kako je napomenuo Alen Golja, direktor labinskog Komunalnog poduzeća 1. maj – čiji se izvještaj o lanjskom poslovanju tematizirao - razmatra se opcija da Labin i Raša izgrade tzv. centralni pročistač otpadnih voda s najnovijom tehnologijom, i to u Raši kod Vlaške. Time bi se, smatra, riješio i problem kanala, a ne bi trebalo pojačavati ni pročistač u labinskoj fekalnoj stanici.

- Iz Labina bi išle cijevi do tog uređaja, a na njih bi se izravno spojio i Krapan, koji sada nije priključen na kanalizaciju. Budući da je Raša vodozaštitno područje, pročišćavanje mora biti najvišeg stupnja, pojasnio je Golja. Pročistač je, kaže, prioritetni projekt komunalca. Veli da je idejni projekt gotov te da su s Istarskom razvojnom agencijom započeli razgovarati o kandidiranju za pretpristupne EU-fondove, koji nude i do 80 posto bespovratnih sredstava.

- Tražit ćemo i pomoć Vlade te Županije, a i Hrvatske vode spremne su sufinancirati. No, ništa ne možemo raditi dok Općina ne donese prostorni plan. (I. RADIĆ)

 

pino knapić pročišćivač alen golja oborinske vode smrad raša vodoopskrba onečišćenje