Labinština: Rijetko koja kandidacijska lista s najmanje 40 posto žena

Labinština: Rijetko koja kandidacijska lista s najmanje 40 posto žena

6.5.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Žene na Labinštini još uvijek, barem kad je riječ o politici nisu ravnopravne sa svojim muškim kolegama. Jasno je to analizirajući kandidacijske liste za izbor vijećnika u općinska i labinsko gradsko vijeće.

 

U Gradu Labinu i četiri općine Kršanu, Raši, Pićnu i Svetoj Nedelji ukupno ima  416 kandidata od toga svega 137 žena ili 32,9 posto. To je za nešto više od sedam posto manje od preporučene zastupljenosti žena na listama za izbore, a što je preporučeno Zakonom o ravnopravnosti spolova od 2008. godine. Zanimljivo je da još uvijek postoje i liste bez i jedne žene.

IDS Općine Pićan taj je koji na svojoj listi, od 11 kandidata, nije kandidirao niti jednu ženu.  Zašto posve je nejasno kad je primjerice tamošnji SDP na svojoj listi kandidirao čak 6 žena ili 54,5 posto što je i najveća zastupljenost žena na jednoj listi na Labinštini. I ne samo to oni imaju i kandidatkinju za načelnicu, ali i zamjenicu, kao što to ima i lista Grupe birača Jasmine Slivar koja na svojoj listi ima 4 ili 36,3 posto žena. Kad smo već kod Općine Pićan kažimo i da lista HSS-HDZ ima samo jednu ženu ili 0,9 posto, dok lista Grupe birača Branka Ružića ima na listi 3 žene ili 27,2 posto. U Pićnu dakle, da rezimiramo, od 4 kandidata za načelnika dvije su žene.

U Općini Kršan četiri su kandidacijske liste i 52 kandidata od čega svega 17 ili 32,6 posto žena. Po pet žena ili 38,46 posto, od 13 kandidata, imaju liste Akcije mladih, HDZ-a i SDP-HNS-HSU, dok je opet najlošiji IDS sa svega dvije žene ili 15,3 posto. Od tri kandidata za načelnika jedna je žena, a koja ima i zamjenicu i to na listi Akcije mladih.

U Općini Raša od 78 kandidata 26 ili 33,3 posto su žene. Najveći broj žena na listi je Grupe birača nositeljice Tine Tutan, 6 ili 46,4 posto. Najmanje ih je pak na listi SDP-a i BDSH svega tri ili 23 posto. IDS i HDZ na listama imaju po 5 ili 38,4 posto žena, a HSU 4 ili 30,07 posto. Od četiri kandidata za načelnika jedna je žena, iz IDS-a i dvije zamjenice načelnice iz IDS-a i Grupe birača.

U općini Sveta Nedelja od 78 kandidata 23 su žene ili svega 29,4 posto. BDSH ima najviše žena na listi, od 13 kandidata 7 ili 53,8 posto su žene. Grupa birača Eđidija Miletića ima pet ili 38,4  posto žena, a  HDZ, SDP-HSU i Grupa birača Miljenka Vidića  po četiri žene ili 30.07 posto. I u ovoj je općini najlošija lista IDS-HNS sa svega dvije žene ili 15,3 posto. Oni imaju i jednu kandidatkinju za načelnicu.

U Gradu Labinu ukupno je kandidirano 9 listi i 153 kandidata. Na listama je ukupno 57 ili 37,25 posto žena. Najviše ih ima, po 7 od 17 kandidata, na listama BDSH-a, Hrvatskih laburista i listi Grupe birača Tamare Nestorović, po 7 ili 41,17 posto. Na listi Grupe birača Silvana Vlačića 6 je ili 35,29 posto žena, dok je na svim ostalim svega pet žena. Tako lista IDS-HSU-HNS, HDZ, SDP, Grupe birača Darka Martinovića i Grupe birača Mladena Bastijanića ima svega 5 ili 29,41 posto žena. Kandidatkinje za gradonačelnicu u Labinu nema, već je pet žena kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika.

Sve u svemu premalo i vrlo, vrlo mršavo. Žene ponovno nisu dočekale svoje mjesto na kandidacijskim listama. Da li se za to nisu izborile ili ih njihovi stranački ili pak nestranački kolege nisu prepoznali ponovno će ostati nejasno. Ili će se pak opet reći da se žene ne žele aktivno uključiti u izvršnu i zakonodavnu vlast. No s obzirom da će na slijedećim lokalnim izborima 2017. godine zastupljenost žena morati zadovoljavati Zakonsku regulativnu temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova od 40 posto,  bilo je za očekivati da će predlagatelji lista već u ovom izbornom ciklusu pokušati ostvariti kvotu, no očito je da ni velika većina stranka ni pojedinci koji slažu svoje liste još uvijek nisu spremni za žene i njihovu aktivniju i snažniju ulogu na političkoj sceni Labinštine.

ravnopravnost spol lokalni izbori izbori 2013 izbori žene