Labinština obilježila osnivanje 119. brigade

Labinština obilježila osnivanje 119. brigade

5.9.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Komemoracijom uz središnji kriŽ  na gradskom groblju za sve poginule hrvatske branitelje te prijemom u maloj vijećnici, Labinština je jučer obiljeŽila 18. obljetnicu osnivanja 119. brigade.U nazočnosti predstavnika postrojbe, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ureda za obranu, MUP-a, UAB-a i općina Labinštine, njen prvi zapovjednik Mauro Ukušić i gradonačelnik Tulio Demetlika polo ili su vijenac i zapalili svijeću, a prigodnu besjedu održao je  župnik Željko Zec.

 

Labin.hr (7.9.2009.)

 

   Nakon polaganja vijenca održan je prijem u prostorijama Grada Labina na kojem su se gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i ostali prisutni uzvanici osvrnuli na zbivanja oko formiranja 119. brigade HV i mobiliziranja građana iz cijele Istre za sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Mauro Ukušić, zapovjednik 119. Brigade, osvrnuo se na okolnosti za vrijeme rata i časno sudjelovanje 119. brigade u Domovinskom ratu. Smatra da je sudjelovanje kvalitetno odrađeno i da možemo biti zahvalni i duboko poštovati one koji su svoj život dali za državu Hrvatsku. Istaknuo je da se tu prije svega radilo o faktoru dobrovoljnosti odnosno dobrovoljnom javljanju za sudjelovanjem u Domovinskom ratu, što daje još veći značaj ovoj brigadi. Mauro Ukušić napomenuo je da se planira osnivanje udruge 3. bojne 119. brigade u Labinu i zahvalio svima na dosadašnjoj podršci.

Prvi zapovjednik 119. brigade bio je brigadir Branko Bošnjak, a za načelnika stožera postavljen je brigadir Marijan Mužinić. Nakon Bošnjaka, ulogu zapovjednika preuzima Mužinić, dok je ona zamjenika dodijeljena pukovniku Josipu Strugaru. Mužinića potom mijenja pukovnik Marko Ukušić, s načelnikom stožera satnikom Edijem Svichem i bojnikom Cvjetkom Vretenarom kao zamjenicima. Pukovnik Mirko Vuković s Cvjetkom Vretenar vodio je postrojbu do preustroja, a dužnost zadnjeg zapovjednika prije službenog gašenja postrojbe dodijeljena je bojniku Robertu Fabrisu.

Prisutnima su se obratili prvi zapovjednik 119. brigade Branko Bošnjak i brigadir Marijan Mužinić ističući kako su pripadnici 119. brigade dali veliki doprinos očuvanju mira u Istri. Istakli su važnost prenošenja povijesnih činjenica našoj djeci i unucima kako bi se više cijenio značaj 119. brigade i njen doprinos cjelokupnoj zajednici. Najavili su da će se uskoro krenuti s pripremama za obilježavanje 20. obljetnice brigade povodom koje se planira izdavanje knjige u kojoj će svatko dati svoj prilog, kako bi se što vjerodostojnije prikazali povijesni događaji koji se vežu za ovu brigadu. Miroslav Kos, predstavnik 119. brigade s područja Grada Rovinja istaknuo je važnost da se na pravilan način educiraju naraštaji koji dolaze, te da se u udžbenicima povijesni događaji poput ovih prikažu na pravilan način.

Načelnik općine Raša, Josip Knapić podržao je inicijativu izdavanja monografije povodom 20. obljetnice brigade i zahvalio cijeloj brigadi i svim ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika čestitao je svim članovima Dan osnutka 119. brigade i podržao inicijative koje su proizašle iz redova članova brigade, kao što je organizacija 20. obljetnice brigade, izdavanje monografije i osnivanje udruge 3. bojne 119. brigade u Labinu. Istaknuo je da će se i dalje na ovaj način obilježavati Dan osnutka brigade i da je Grad do sada, a i nadalje će podržavati ovakve pozitivne inicijative i održavati suradnju s članovima brigade.

 

 

domovinski rat povijest demetlika središnji križ gradsko groblje mauro ukušić UAB branitelji