Labinsko Gradsko vijeće: DOBIVAJU LI ISTI UVIJEK ISTI NOVAC? Većina projekata je ista iz godine u godinu, samo se jedan zarez mijenja

Labinsko Gradsko vijeće: DOBIVAJU LI ISTI UVIJEK ISTI NOVAC? Većina projekata je ista iz godine u godinu, samo se jedan zarez mijenja

28.3.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

To je osnovni cilj raspisivanja svih natječaja za udruge koje Labin, kako je rečeno, raspisuje početkom svake godine. Sada smo u tjednu kada se naša stručna povjerenstva sastaju i dodjeljuju konačnu bodovnu listu i krajem tjedna ćemo imati i listu na koji način će se valorizirati projekti i programi i na koji način će se raspodijeliti sufinanciranje, kaže pročelnik Borjan Batagelj.

Vijećnica SDP-a Neel Rocco pitala je na aktualnom satu posljednje sjednice labinskog gradskog vijeća o nedavno objavljenom natječaju za sufinanciranje programa pod naslovom “razvoj civilnog društva”.

- Kao i lani, i preklani, Grad Labin je objavio vrlo specifičan popis projekata i programa koji se mogu prijaviti. To su primjerice projekti koji imaju svrhu očuvanja karnevalskih običaja ili skrb za sudionike rata. Kao što sam i lani rekla, spomenute aktivnosti spadaju pod drugim područjima, kao što su kultura ili socijalna skrb. Vidjevši ovakvu listu, već lani sam stekla dojam da je unaprijed odlučeno kojim udrugama i aktivnostima će biti dodijeljena sredstva, i kada sam usporedila popis primatelja za 2017. s popisom primatelja za 2018., ta moja sumnja je potvrđena, kazala je Neel Rocco.

Primatelji su svake godine isti

Većina projekata su isti iz godine u godinu, samo se jedan zarez mijenja, ističe Rocco.

- Primjerice, 2017. godine briga o osobama treće životne dobi, umirovljenicima članovima udruge“ dodijeljeno je 34 tisuće kuna, a 2018. ta ista udruga dobila je opet 34 tisuće kuna. Dakle, primatelji sredstava su svake godine isti. Prema tome, i ovo je pitanje, ne bi li bilo transparentnije da se te udruge financiraju direktno iz proračuna na početku godine. Bilo bi puno manje papirologije, i udruge bi već unaprijed znale na čemu su, rekla je Rocco.

Odgovorio je gradski pročelnik za kulturu Borjan Batagelj koji je istaknuo da sredstva iz natječaja usmjerena su prvenstveno na projekte i programe udruga tijekom kalendarske godine.

- To je osnovni cilj raspisivanja svih natječaja za udruge koje Labin, kako je rečeno, raspisuje početkom svake godine. Sada smo u tjednu kada se naša stručna povjerenstva sastaju i dodjeljuju konačnu bodovnu listu i krajem tjedna ćemo imati i listu na koji način će se valorizirati projekti i programi i na koji način će se raspodijeliti sufinanciranje. Organizacije civilnog društva koje imaju kontinuirani rad za redom dodatno se boduju pa dobivaju sredstva iz natječaja koja čak mogu biti i slična, kaže Batagelj.

Javlja se relativno mali broj udruga

- Na natječaje za sufinanciranje razvoja civilnog društva, a o tome što je civilno društvo moglo bi se diskutirati, se redovno javlja relativno mali broj udruga, čak i manji od onoga indikativnog broja koje ćemo financirati pa većina ako je program kvalitetan dobije sredstva u visini traženih ili blizu tog iznosa, a pogotovo udrugama koje su osnovane na području grada Labina i imaju članove na području Labina i djeluju ovdje za lokalno stanovništvo pa se to također to dodatno valorizira, rekao je Batagelj.

Rocco je ponovila i pitanje koje je i lani postavila, ali na koje kako kaže nije dobila konkretni odgovor. Koje vizije ima Grad Labin na području razvoja civilnog društva? Smatra li Grad Labin da treba promicati i vrijednosti koje jačaju demokraciju na način da se potiče javnost na kritičko i samostalno razmišljanje i sudjelovanje u političkim procesima, pitala je Rocco.

- Razvoj civilnog društva pokriva i područje udrugama koje se izravno ne bave kulturno umjetničkom djelatnošću ili izravno zdravstveno-socijalnom skrbi, u biti mi financiramo i ako se bave poboljšanjem kvalitete života određenih dobnih skupina, kao što su udruženje umirovljenika koje također sufinanciramo, rekao je Batagelj.Branko Biočić


udruge novac gradsko vijeće borjan batagelj financiranje