Labinsko gljivarsko društvo `Martinčica` dobilo priznanje na gljivarskoj fešti u Brtonigli

Labinsko gljivarsko društvo `Martinčica` dobilo priznanje na gljivarskoj fešti u Brtonigli

7.11.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Brtonigla - Osmo izdanje gljivarske fešte u Bronigli pohodio je najveći broj posjetitelja u dosadašnjih osam godina, od kojih posljednje tri godine imaju i natjecateljski karakter u traženju najveće i najljepše gljive. S vidljivim oduševljenjem i zadovoljstvom znatiželjnici i gljivarski znalci razgledavali su, dirali, mirisali, u gljivarskom šatoru podignutom na središnjem Trgu sv. Zenona, 170 vrsta gljiva.

Više od 70 posto gljiva izložene na ovogodišnjoj izložbi su jestive, pojasnio nam je Željko Ružić povjerenik podružnice Društva gljivara Bujštine ‘Boletus’ za Brtoniglu naglasivši kako su gljive za izložbu sakupljali članovi Društva. U Istri raste više od 2.000 vrsta gljiva, kaže Ružić, naglasivši kako je prostor Bujštine, s obzirom na mješovite šume koje rastu u sjeverozapadnom dijelu poluotoka, bogat gljivama.

- Na ovogodišnjoj izložbi predstavljena su dva rariteta. Naši članovi su pronašli vrstu gljive o kojoj ne znamo ništa, rekao nam je Ružić pokazavši nam ‘misteriozne’ gljive, budući da u literaturi nismo našli o njima ni zarez.

Na izložbi je pokazana i đurđevača ili po istarski ‘patruki’ koje je, kako nam je rekao poznati gljivar iz Poreča i radijski novinar Miroslav Burgi Praskalo, pronašao Vergilio Deklić, član gljivarskog društva Žurdana iz Kaštelira –Labinci.

Posebnost pronalaska đurđevače je što se ona pojavljuje na proljeće u vrijeme viših temperatura i izražajnije vlažnosti, rekao nam je Burgi, a ne u mjesecu studenom, što ukazuje na ozbiljno mijenjane klime.

Ovogodišnju izložbu i Dane gljiva na kojima je sudjelovalo i 17 natjecateljskih ekipa gljivara sa stotinjak članova iz Hrvatske, Slovenije i Italije, odlično su organizirali TZO, općina Brtonigla i ‘Boletus’, a svoj doprinos, već tradicionalno dali su determinatori gljiva Bruno Bassezzi i Dario Barbo iz Trsta te Dujo Zdriarski iz Brtonigle.

Svoj sud o ‘naj’ gljivama dao je žiri kojem je predsjedala Ivana Mikoli, a članovi su bili Bruno Bossezzi i Željko Ružić i koji je odlučio da su prvu nagradu i priznanje za najveću gljivu dobili članovi društva ‘Sunčanica’ iz Samobora, dok su gljivari ‘Martinčice’ iz Labina dobili priznanje za drugo mjesto.

Najljepšu gljivu (aranžman od pet vrsti gljiva), prema sudu žirija pronašli su članovi podružnice ‘Boletus’ iz Novigrada, dok su priznanje za drugo mjesto dobili gljivari iz ‘Ožujke’ iz Rijeke. Posebno priznanje za aranžman od gljiva dobilo je društvo ‘Agaricus’ iz Rovinja. Nagrađenima su čestitali i novi pročelnik županijskog odjela za turizam Branko Curić i načelnik općine Brtonigla Doriano Labinjan.

Ovogodišnja izložba gljiva imala je i kutak za djecu u kojem su klinci s ciljem edukacije mogli na svoj način, plastelinom, olovkom i bojicama, izraziti svoje viđenje gljive.

Svoj kutak našli su brojni posjetitelji i u gastro dijelu izložbe gdje je o kulinarskim sadržajima izložbe brinuo poseban tim koji je pripremio nekoliko jela na bazi gljiva poput pašte i fritaje s gljivama, juhe od gljiva, koja je u kratkom vremenu nestala pod ‘pritiskom’ brojnih gostiju, gljivarski kotlić i gljive pečene na ploči. (DM)

 

gljive gljivarsko društvo martinčica