Labinski vijećnici se pitaju: Jesmo li za ili protiv Plomina 3?

Labinski vijećnici se pitaju: Jesmo li za ili protiv Plomina 3?

3.8.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS) na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća nije otkrio koje je projekte lokalna uprava kandidirala za tzv. prijateljsko okruženje uz najavljenu izgradnju Termoelektrane Plomin 3 snage 500 megavata na ugljen, premda su to od njega tražile oporbene zastupnice Jasmina Gruičić (SDP) i Tamara Nestorović (nezavisna lista).

Pregovore s HEP-om, kao nositeljem tog projekta vrijednog 700 milijuna eura, Demetlika je označio najvažnijom stavkom svoga polugodišnjeg izvještaja vijećnicima, navodeći samo da su Grad i općine na Labinštini izradili traženu dokumentaciju te je sa Županijom predložili Vladi ne bi li se "zadovoljili obostrani interesi".

- Iz Uprave HEP-a najavljuju da će javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš TE Plomina 3 raspisati za oko mjesec dana u Labinu i Kršanu. Dobije li taj dokument prolaznu ocjenu, po izdavanju lokacijske dozvole HEP će objaviti natječaj za gradnju, kratko je kazao Demetlika.

- Ništa konkretno niste odgovorili!, komentirale su Gruičić i Nestorović. Potonja je rekla da javnost nije upoznata s tijekom pregovora lokalne uprave i HEP-a, kao ni s time kako će se postrojenje uskladiti s prostornim planovima.

Županijski prostorni plan predviđa, naime, da sva tri elektroenergetska bloka u Plominu ne mogu premašivati trenutnu snagu od 335 MW te da "trojka" kao energent mora koristiti plin. HEP, međutim, uporno tvrdi da TE Plomin 3 snage 500 MW nije novogradnja, nego rekonstrukcija više od 40 godina stare i četiri puta slabije "jedinice" koja se mora ugasiti do 2015. Državna tvrtka poziva se i na zaključak Vlade iz lanjskog travnja kojim je Plomin 3 dobio prioritet u izgradnji.

- Sve je tajnovito. Ni ja kao vijećnik, a kamoli građani, još ne znam je li lokalna vlast za ili protiv "trojke" jer su na tematskoj sjednici vijeća šutjeli i gradonačelnik i općinski čelnici, kazao je Silvano Vlačić (HDZ).

- Ako se protivimo, što ćemo učiniti da spriječimo izgradnju? Ako želimo projekt, što ćemo tražiti kao obeštećenje koje, prvenstveno Labin i Kršan, na čijem se području gradi, trebaju dobiti zbog zadiranja u prostor? Objavite taj popis na službenim internetskim stranicama, dodao je Vlačić.

- Jasan je stav Grada, općina i Županije: poštujemo dokumente koji ne dozvoljavaju gradnju TE Plomina 3. I resorni županijski pročelnik Josip Zidarić poslao je na doradu studiju utjecaja na okoliš jer nije objasnila kako će se instalirati tzv. zamjenski blok s obzirom na ograničenja iz prostornih planova, odgovorio je Demetlika.

- Gradonačelnik je dobro izvježban, vješto migolji. Uvijek idemo tako, ni vrit ni mimo, malo lijevo, malo desno, a na kraju vajka po-fu-mo-mo!, replicirao je Vlačić te poručio Demetliki: "Ako ste legalist, javno poručite da Grad neće dopustiti da studija uopće dođe na javnu raspravu u Labin. Treba imet joja i to storit! A vi ste maločas najavili da će taj dokument uskoro pred građane". (Igor RADIĆ)

 

te plomin te plomin 3 plomin 3 demetlika javna rasprava demetlika vijećnici politika hep