Labinski versi 2 - 47 pjesnika Labinštine

Labinski versi 2 - 47 pjesnika Labinštine

22.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Pod naslovom "Labinski versi 2" iz tiska je, u nakladi "Matthiasa Flaciusa" iz Labina, izašla zbirka poezije čak 47 pjesnika Labinšćine, koji pišu najčešće na labinskoj cakavici, ali i standardnom hrvatskom jeziku, čakavici ili istrovenetskom dijalektu. Zbirka je svojevrsni presjek pjesničkog stvaralaštva na ovim prostoru, koja povezuje labinske pjesničke zvijezde kao što su Zdenka Višković-Vukić i Daniel Načinović, s Atilijom Zahtilom ili Marijom Vlačić, koji se, iako u zrelim godinama, tek njenim posredstvom svojim pjesmama prvi put predstavljaju javnosti.

U knjizi je objavljena i poema "Autobiografija" Boguljuba Barjaktarevića, prerano preminulog novinara Glasa Istre iz Labina, prvi put tiskana početkom šezdesetih, u kojoj on predskazuje svoju smrt. "Hoću samo ka on da umrem hodajući" - proročanske su riječi onda mladog pjesnika i novinara početnika, koji je dvadesetak godina kasnije umro za radnim stolom, hodajući do svog posljednjeg daha!


Zbirku "Labinski versi 2", koja je duhovni sljednik srodne knjige "Labinske versi" tiskane 11 godina ranije, je ipak obilježio također pokojni Quintino Bassani, u kojoj se najpoznatiji labinski akademski slikar pojavljuje ne samo kao odličan crtač, već i kao pjesnik. Knjiga je ilustrirana s osam crteža istarskih krajolika isprepletenih s isto toliko autorovih pjesama pisanih na trpkoj cakavici, iz kojih vulkanski izbija njegova ljubav prema rodnoj Labinšćini i Istri.

Dio je to dosad javnosti nepoznatog ciklusa iz bogate likovne ostavštine Quintina Bassanija, koju je izdavaču ustupila njegova supruga Ines.


"Labinski versi 2" duhovno povezuju Labinšćinu s njenim iseljenicima širom svijeta, odakle su stigle pjesničke poruke Xene Županić, Sergia Zuppinija Zupicicha, Marija Viškovića i Bepeta Viscovia.

 

"Labinske verse 2" grafički je oblikovao Dena Miletić, a u pjesnički su lanac spleli Marijan Milevoj, Ivanka Arefijev i Sandro Gobo, koji će u pogovoru, između ostalog, zapaziti da pjesmama "valja pristupiti s marom čitatelja spremnog na suradnju i višekratno isčitavanje autorskih osobnosti."

Labinski versi kultura Zdenka Višković Vukić Daniel Načinović pjesnici Bogoljub Barjaktarević Atilijo Zahtila Quintino Bassani Marijan Milevoj Xena